Zonne-energie delen voor kmo’s
De 27-jarige ondernemer Arthur Despiegelaere richtte in Kortrijk het energiebedrijf Nett op. Deze onderneming helpt bedrijven met hun energietransitie door hen zonne-energie te laten delen, waardoor ze op lange termijn zeker zijn van hernieuwbare energie tegen een vaste prijs.
De naam is geïnspireerd op het concept van 'netting', waarbij productie en verbruik gelijktijdig (binnen hetzelfde kwartier) worden verrekend. Nett heeft als doel om het delen van energie toegankelijker te maken door Corporate Power Purchase Agreements (CPPA's, koop – en leverovereenkomsten tussen een hernieuwbare energieproducent en een afnemer, red.) beschikbaar te stellen voor kmo's.
Zekerheid over energiekost
Hierdoor verkleinen bedrijven hun ecologische voetafdruk en krijgen ze financiële zekerheid over een fluctuerende kost zoals energie. “Net die zekerheid ontbrak tijdens de voorbije energiecrisis,” zegt Arthur Despiegelaere.
"Het is tijd om de manier waarop we elektriciteit kopen, zoals we dat in 2020 deden, te veranderen. Wij onderzoeken het stroomverbruik van kmo's en bepalen of hun verbruik kan worden gedekt met eigen zonnepanelen. Als dit niet mogelijk is, maakt Nett gebruik van data om beschikbare oppervlaktes in de omgeving te identificeren. We gaan op zoek oppervlaktes waar een nieuwe installatie kan geplaatst worden. Op deze manier wordt het teveel aan opgewekte energie niet verspild en wordt het volledige potentieel benut, terwijl de eigenaar van het ongebruikte dak profiteert van extra inkomsten.”
“Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers gezamenlijk deze uitdaging kunnen aangaan. Grote spelers zoals Google, Amazon en Ineos passen dit model al met succes toe op grote schaal. Kmo’s kunnen nu ook van deze mogelijkheid gebruik maken.”
30 voetbalvelden aan zonnepanelen
In het eerste jaar van haar bestaan hielp Nett al meerdere Belgische bedrijven met hun energietransitie, waaronder Kartonnage Joye, Hubo, Top-Mix Recycling, Van Thuyne Gewelven en Ophtalmo. Nett heeft momenteel 20 Megawatt aan vermogen beschikbaar, verdeeld over 55.555 zonnepanelen, goed voor 30 voetbalvelden. Het bedrijf ambieert 100 megawatt aan vermogen ter beschikking te stellen.
Zonnepanelen op het dak
Producent in kartonnen kokers en hoekprofielen Kartonnage Joye uit Ronse, maakt gebruik van de technologie. "Dankzij Nett benutten we vandaag het volledige potentieel van ons dak, ook al hadden we als bedrijf die capaciteit niet meteen nodig. Nu voorzie ik meer dan 40% van mijn energiebehoefte met duurzame stroom, tegen een vaste prijs op lange termijn, zonder de operationele risico's van het beheren van een grote installatie,” aldus Maarten De Backer, zaakvoerder Kartonnage Joye
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Argus Team
Procos Group