Waarom kiezen voor biofiel ontwerp van je werkplek?

Biofiel ontwerp is een techniek om natuurlijke elementen, zoals natuurlijke lichtinval en groen, te integreren in een interieur. Dat zorgt voor een goed gevoel, minder stress en een beter presterend brein. Kortom: meer welzijn en productiviteit. Kinnarps past de principes toe bij de productontwikkeling, maar ook bij het ontwerp van werkomgevingen.

Een organisatie die zich tot doel stelt ruimtes te creëren waarin mensen openbloeien, moet voortdurend de vinger aan de pols houden van de ontwikkelingen in haar vakgebied. Uit studies blijkt dat biofiel ontwerp bijdraagt aan een gezondere en aangenamere werkomgeving. Voor Kinnarps een aanleiding om zich te verdiepen in deze techniek.

Is biofiel ontwerp een nieuw concept?

Biofiel ontwerp vertrekt vanuit de vaststelling dat mensen een aangeboren behoefte hebben aan contact met de natuur. Dan is de volgende logische stap om de natuur binnen te brengen in gebouwen en werkplekken. Ook hier niets nieuws onder de zon. Binnentuinen, waterpartijen en natuurlijke elementen maken in heel wat culturen al eeuwenlang deel uit van de traditionele architectuur. Vanaf de jaren 60 begonnen de interieurontwerpers meer en meer groen toe te voegen als finishing touch. De voorbije decennia won het concept alleen maar aan belang. Architecten en stedenbouwkundigen raakten er steeds nadrukkelijker van overtuigd dat omgevingen en gebouwen het welzijn van de gebruikers moesten ondersteunen. De toenemende aandacht voor duurzame en mensvriendelijke ontwerpen zorgde voor een bijkomende versterking. Vandaag is het een element waarmee men van meet af rekening houdt.

Bestaat er wetenschappelijk bewijs voor het nut van de techniek?

Zeker wel. Verschillende recente onderzoeken tonen aan dat contact met de natuur de cognitieve functies kan verbeteren, stress kan vermin­deren en herstel kan bevorderen. Biofiel ontwerp werkt! De geciteerde cijfers in het Human Spaces Report uit 2015 spreken boekdelen. Zo zou het integreren van natuurlijke elementen in een gebouw de productiviteit met 6% verhogen, en de creativiteit en het welzijn met liefst 15%. Dergelijke studies trokken ook de aandacht van de productontwikkelaars bij Kinnarps. Jenny Hörberg, Director Global Range & Design, stelt dat de productontwikkeling bij Kinnarps rekening houdt met de recente inzichten met betrekking tot de invloed van de natuur op de mens. “Een mooi voorbeeld van die aanpak is ‘Grow’, een plantenhouder in verschillende afwerkingen, die zich uitstekend leent om groen in de werkruimte binnen te brengen. Planten zorgen bovendien voor een aangename akoestische omgeving door het diffuus verspreiden van geluidsgolven.”

Hoe kan je biofiel ontwerp toepassen in het interieur?

Dat is een vraag voor Christina Wiklund, Colour, Material & Finish Manager bij Kinnarps. “Biofiel ontwerp kan je concreet op twee manieren toepassen. Bij de eerste breng je natuurlijke elementen letterlijk naar binnen. Denk aan water, daglicht, groen… Met planten kan je heel vindingrijk aan de slag door ze te integreren in ruimteverdelers, plafonds en muren. Of waarom niet meteen een groene oase creëren in de ruimte? Een andere manier bestaat erin een natuurlijk gevoel op te roepen aan de hand van patronen, kleuren, foto's en video's. Organische vormen en materialen die we zintuiglijk ervaren. Bij het ontwerpen van een interieur of werkplek hebben we dan ook uitdrukkelijk oog voor de materiaalkeuze. Fineer voelt bijvoorbeeld warm en zacht aan, dat geeft een goed gevoel.”

We kunnen dus stellen dat biofiel ontwerp bijdraagt aan een gezondere en aangenamere leef- en werkomgeving. Minder stress, een betere concentratie en een verhoogd welzijn resulteren in hogere productiviteit. Verneem je er graag meer over? Aarzel niet en raadpleeg de specialisten van Kinnarps via het formulier onderaan.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kinnarps BeLux

Meer weten?

Kinnarps

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kinnarps BeLux

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials