Uit het abc van de liftkeuring: controle personenlift
“Vertrouwen is goed, controleren is beter”, aldus menig grootouder. Als bedrijfseigenaar weet je als geen ander dat je er goed aan doet regelmatige controles te laten uitvoeren, zeker op precaire installaties. De personenliften in je bedrijfspand horen beslist in dat rijtje thuis. Voor iedere liftkeuring en dus ook de controle van een personenlift, kan je terecht bij OCB in Kontich, een controleorganisme voor alle huishoudelijke en industriële keuringen.
Liftkeuring volgens het boekje
OCB voert al sinds 1962 controles en keuringen uit volgens de regels van de kunst, en dit voor bedrijven uit heel België. Ze zijn een onafhankelijk controleorganisme, zodat ze de eindcontrole van je personenlift voor hun rekening nemen volgens “Bijlage 5 onder module F van het KB van 12/04/2016”. Zo ben je meteen zeker dat je helemaal in regel bent met de wetgeving.
De controle van de personenlift duurt ongeveer 5 à 6 uur, waarna de inspecteur beslist of de lift in gebruik gesteld mag worden of blijven. Bij een gunstig resultaat van de liftkeuring mag de CE-markering in de kooi geplaatst worden en mag de EU-conformiteitsverklaring uitgeschreven worden. OCB bezorgt je een sticker met het erkenningsnummer ‘1272’ om naast de CE-markering te plakken.
Het veiligheidsdossier
Om de controle grondig en volledig te kunnen uitvoeren, dien je voor het bezoek van OCB een veiligheidsdossier op te stellen. Wanneer je een nagelnieuwe lift liet plaatsen, dient de installateur bij een instantie naar keuze een aanvraag tot eindcontrole in, die dezelfde informatie moet bevatten. We overlopen:
- de overzichtstekening van de lift;
- de tekeningen en schema’s van de bedieningscircuits;
- een kopie van de instructies;
- een schriftelijke verklaring dat je geen gelijkluidende aanvraag bij een andere instantie indiende.
Aan de hand van dit dossier en de feitelijke liftkeuring kan de controleur nauwkeurig beoordelen of de veiligheid in overeenstemming is met de eisen van het KB.
Hoe verloopt een liftkeuring?
Om na te gaan of je personenlift in overeenstemming met de veiligheids- en gezondheidseisen, zal de controleur een aantal tests uitvoeren. Bij de liftkeuring hanteert de controleur de volgende checklist:
- Zijn alle aanhorige documenten aanwezig, volledig en correct? Aan de hand daarvan controleert OCB of de lift overeenkomt met het goedgekeurde type.
- Is de lift ontworpen en vervaardigd volgens een goedgekeurd kwaliteitssysteem, conform met de wetgeving en de geharmoniseerde normen?
- Een grondige test van de lift: werkt ze in onbelaste toestand naar behoren? Functioneert de lift onder maximale belasting? Werken de vanginrichter en vergrendelingen zoals het hoort? Is alles stevig gemonteerd?
- Werken de veiligheidsvoorzieningen bij het uitvallen van de energietoevoer?
Na afloop van deze tests zit de liftkeuring erop. OCB kijkt nog even na of er geen vervormingen of beschadigingen zijn opgetreden die bij het gebruik van de lift gevaar kunnen opleveren.
Heb je een vraag over de diensten of de aanpak van OCB? Stel ze via de website of via het formulier hieronder en de experts nemen contact met je op!
Contactinformatie
Neem contact op met de experts van OCB
Snel keuren kan ook grondig gebeuren.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Procos Group