Sorteren, wie zijn best doet zal het leren … Test je kennis en speel het sorteerspel!
Je neemt de laatste riem printpapier uit de doos. De nu lege kartonnen doos hoort in de container voor papier en karton, dat weet iedereen. Maar als je bijvoorbeeld naar plastic kijkt, wordt het al wat complexer. Plastic folies, harde plastics, plastic flessen… Er zijn verschillende soorten plastic en die hebben elk hun eigen sorteerregels.
Sorteren saai? Niet met een sorteerspel!
Valipac weet ook dat juist sorteren niet altijd even evident is. Maar het is wél erg belangrijk. Daarom wil Valipac je kennis over sorteren spelenderwijs stimuleren. De website ‘Ik sorteer in mijn bedrijf’ kreeg een nieuwe look en een leuk sorteerspel. Je kan er je kennis over sorteren snel testen en bijspijkeren door 3 spelletjes te spelen.
Eén van de sorteerspelletjes heet ‘zoek de indringer’. Bij dit spel moet je het afval selecteren dat niet thuishoort in de container papier/karton enerzijds of in de inzamelzakken voor plastic folies anderzijds. Kartonnen bekers? Die hebben meestal een plastic laagje en horen dus niét in je container voor papier/karton.
Denk dus zeker even na voor je je afval achteloos in een container gooit. Want niet alle plastics kunnen worden gerecycleerd als ze gemengd worden. Ook de recyclage van papier en karton kan beïnvloed worden door bv. kleefband of vervuiling van het papier.
Op ’Ik sorteer in mijn bedrijf’ kan je trouwens ook gratis communicatiemateriaal zoals folders en affiches vinden.
Wist je dit al over het recycleren van plastic?
Is wat je denkt te weten over recyclage van plastic wel waar? Valipac ontkracht alvast deze 3 stellingen:
- Stelling 1: Gerecycleerde plastics zijn niet meer recycleerbaar.
Fout! Dankzij de nieuwe technologie zijn krimpfolies zelfs oneindig recycleerbaar. Net zoals bij het recyclageproces van papier/karton, moet er tijdens elke cyclus gewoon een hoeveelheid nieuw materiaal toegevoegd worden.
- Stelling 2: Plasticrecyclage biedt geen voordelen voor het milieu.
Fout! Elke ton gerecycleerde plasticfolie voorkomt de productie van 3,03 ton CO2, wat overeenkomt met een vrachtwagenrit Brussel-Moskou. En van minder CO2-uitstoot wordt het milieu zeker blij!
- Stelling 3: Gerecycleerd plastic is van minder goede kwaliteit.
Fout! Dankzij de nieuwe technologie zijn gerecycleerde plastics van gelijkwaardige kwaliteit als gloednieuw materiaal. Ze voldoen volledig aan de Europese normen voor ladingzekerheid (EUMOS 40509 gecertificeerd door ESTL).
Lees meer over deze 3 stellingen
Biologisch en organisch afval: nieuwe sorteerverplichting vanaf 2021
Vanaf 1 januari 2021 wordt het sorteren van keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval verplicht. Tenminste voor bedrijven die grotere hoeveelheden van dit soort afval hebben. Denk maar aan restaurants en hotels die meer dan 50 warme maaltijden per dag serveren. Behoor jij tot deze categorie? Zorg er dan voor dat je de sorteerverplichting opvolgt om een aanmaning, proces-verbaal of een boete te vermijden en jouw steentje bij te dragen.
Je ziet het, de regels rond sorteren staan niet stil. Ben jij mee met de zaak? Test het nu en speel het sorteerspel van Valipac!
Meer lezen: