Sociale economie: meer koopkracht voor maatwerkbedrijven

Facility

Werknemers in maatwerkbedrijven, de vroegere beschutte werkplaatsen, zullen extra ecocheques ontvangen en/of een anciënniteitstoeslag of een (forfaitaire) premie. De Vlaamse overheid maakt ook werk van extra jobs in de sector en wil er de digitale transformatie versnellen.

Die maatregelen zijn het gevolg van het zesde Vlaams intersectoraal voorakkoord voor de zorg- en welzijnssector waar extra middelen werden vrijgemaakt voor de maatwerkbedrijven. In totaal gaat het om meer dan 26 miljoen euro, verdeeld over jaarlijkse en eenmalige middelen.

“Voor de 22.000 kwetsbare werknemers in de sector komt er jaarlijks 1,1% koopkrachtverhoging in de vorm van een anciënniteitstoeslag of een (forfaitaire) premie. Ter ondersteuning van de ondernemingen zelf komen er extra middelen om te investeren in kwaliteit, professionalisering en uitbreiding,” aldus Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits.

Werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt

Maatwerkbedrijven en organisaties actief in de lokale diensteneconomie stellen mensen tewerk met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn vaak kwetsbare werknemers, mensen met een arbeidshandicap of een psychosociale problematiek, die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben om betaald aan de slag te kunnen.

Anciënniteitstoeslag voor doelgroepwerknemers

Er zijn ongeveer 22.000 doelgroepwerknemers actief in de vroegere sociale en beschutte werkplaatsen. Voor hen is er in een koopkrachtversterking voorzien in de vorm van een anciënniteitstoeslag vanaf 4 jaar anciënniteit. Voor de begeleiders van de maatwerkers komt er een verhoging van de jaarlijkse premie.

Ecocheque van 125 euro per werknemer

Naast de investeringen voor de koopkrachtverhoging, wordt er ook in 6,6 miljoen euro per jaar extra voorzien voor het versterken van de kwaliteit in de maatwerksector. In het kader van duurzaam werkgeverschap en om het milieu- en ecologisch bewustzijn van werkgevers en werknemers aan te scherpen, zullen de werknemers voortaan recht hebben op een verhoging van de bestaande jaarlijkse ecocheque met 125 euro per werknemer.

Daarnaast worden de diverse collectieve arbeidsovereenkomsten beter op elkaar afgestemd op het vlak van de verschillende mobiliteitsvergoedingen, bijvoorbeeld de fietsvergoeding of de vergoeding voor gemotoriseerde woon-werkverplaatsingen.

Extra jobs in maatwerkbedrijven

Er komen ook 50 extra jobs in de maatwerkbedrijven en 2,7 miljoen euro is voorzien voor digitalisering en technologische evoluties.

Bovenop deze jaarlijkse middelen, wordt er eenmalig 12 miljoen euro voorzien voor het versterken van de kwaliteit en de professionalisering van de sector. Hieronder valt in het kader van duurzaam werkgeverschap onder meer een éénmalige ecocheque ter waarde van 300 euro per werknemer.

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits: “Onze sociale economie maakt een onmisbaar deel uit van de Vlaamse economie. Tijdens de voorbije maanden hebben de maatwerkbedrijven hun sterkte meer dan eens bewezen. In sneltempo schakelden ze over naar de productie of verpakking van mondmaskers en ander medisch beschermmateriaal en hielpen ze mee Vlaanderen bevoorraden in de strijd tegen het coronavirus.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials