Een veiliger magazijn: tips van een insider
Als zaakvoerder van Group Beyers weet Luc Beyers als geen ander welke zaken essentieel zijn om je magazijn of bedrijfshal veiliger te maken voor werknemers en bezoekers. In een exclusief gesprek met KMOinsider deelt hij zijn inzichten.
De blik van een specialist in veiligheid
“Als ik op een bedrijf binnenkom, kom ik er vaak voor de eerste keer. Ik kijk dus met de ogen van een bezoeker”, begint Luc Beyers. Er zijn drie zaken waar hij bijzonder op let.
- “Uiteraard ga ik meteen op zoek naar veiligheidsvoorzieningen. Het eerste waar ik op let, is de signalisatie van brandblusapparaten en de nooduitgang. Als dat niet zichtbaar is, zorgen we daarvoor.”
- “Vervolgens kijk ik met welke toestellen de werknemers rondrijden. Gaat het om stapelaars, lichte heftrucks, zware heftrucks of nog andere toestellen? Het type toestel bepaalt welke veiligheidsvoorzieningen nodig zijn. Ook de coating van de vloer hangt af van welke toestellen er rondrijden. Bij gewone heftrucks volstaat een lichte epoxycoating. Bij stapelaars gebeurt het vaak dat een pallet nog over de grond sleept. In zulke gevallen is een stevigere coating op de vloer nodig. Het is bovendien wettelijk verplicht om in het laadstation van de heftrucks een ondoordringbare coating op de vloer aan te brengen, zodat batterijvloeistof niet in de grond dringt. Ook hier is eenvoudigste oplossing is hier een laag epoxy.”
- “Tot slot kijk ik naar wat de klant wil. Je mag nooit veralgemenen: het ene distributiecentrum is het andere niet. Elk bedrijf is uniek en behandelt andere goederen.” Dat vertaalt zich in andere eisen op het vlak van signalisatie, aanrijdbeveiliging en vloerbekleding.
Belijning en signalisatie in je magazijn
Je magazijn is net als de openbare weg: voetgangers en voertuigen delen de ruimte in een drukke verkeersstroom. Soms komt het tot conflicten en zelfs tot ongelukken – tot 25 % van de arbeidsongevallen is zelfs gelinkt aan het verkeer in je bedrijf. Door het verkeer in je magazijn duidelijk te regelen en te scheiden, voorkom je zulke situaties.
“Het veilig gescheiden houden van voetgangers en gemotoriseerd verkeer en het beperken van schade door aanrijdingen, begint met een duidelijke belijning waarmee de verkeersstromen, de parkeervakken, de voet- en zebrapaden enzovoort worden aangeduid,” vertelt Luc Beyers.
Dit soort belijning bestaat in diverse types. Ze kan geschilderd worden met speciale binnen- of buitenverf, maar ook gemaakt worden uit epoxy of de thermoplastische kunststof PMMA. Om je belijning ook in het donker, bijvoorbeeld ’s nachts of bij een stroompanne, zichtbaar te houden, kun je opteren voor fotoluminescerende tape. Die slaat overdag licht op en geeft het in het donker weer af
Naast belijningen, moet je ook zorgen voor duidelijke signalisatie. Denk maar aan verkeersborden, waarschuwingstekens, pijlen, rekaanduidingen … Ook spiegels en vangrails verhogen de veiligheid.
Aanrijdbeveiliging in je bedrijfsgebouw
Grote drukte, een smalle gang, een inschattingsfout, een moment van onoplettendheid … In elk bedrijf gebeurt het dat een toestel botst tegen een hoek, kolom, poort, installatie of zelfs een medewerker. De schade en de kosten zijn vaak aanzienlijk. Daarom loont het om te investeren in aanrijdbeveiliging. Dat soort beveiliging is er in alle vormen en maten, van stootkussens als de Pillar Car Protector, tot stootpalen, stootbalken, hoogtebegrenzers, hoekbeschermers, wielgeleiders, beugels, snelheidsremmers, rekbescherming en nog veel meer.
Om schade bij een aanrijding beperkt te houden, kies je maar beter voor stootpalen die de impact bij op de juiste manier absorberen. Luc Beyers: “Starre aanrijdbeveiliging of een gewone vangrail kunnen veel minder goed tegen een stootje. Ze gaan onmiddellijk scheef staan of veroorzaken betonscheuren. Dat vermijd je met de energie-absorberende oplossingen van SlowStop®. De beschermpalen en -beugels bewegen progressief mee en absorberen als het ware de energie die bij een botsing vrijkomt, met minder lichamelijke en stoffelijke schade tot gevolg.”
Door de aanrijbeveiliging in een opvallend, zwart-geel patroon te schilderen, baken je de veiligheidszone op een duidelijke manier af.
Group Beyers is dé specialist voor veiligheid en signalisatie in je bedrijf. Ontdek al hun oplossingen. Ook na de plaatsing en oplevering blijf je op hen rekenen dankzij het gespecialiseerde onderhoudsteam!
Meer weten? Stel je vragen rechtstreeks via het formulier hieronder!
Contactinformatie
-
Group Beyers
-
Dorpstraat 570
3061 Leefdaal -
+32 (0)2 303 88 68
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Veiligheid verbeteren op de werkvloer: 5 tips
In dit artikel geven we je tips om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Het lij...