Plastic verpakkingsafval eindelijk in kaart gebracht
Het is een veelbesproken vraag de voorbije jaren: waar belandt ons plastic verpakkingsafval uiteindelijk? Dankzij onderzoek en via contracten met grote internationale traders werd voor 90% in kaart gebracht waar het bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval naartoe gaat en gerecycleerd wordt. Een primeur in Europa!
Een half miljoen ton bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval in België
België staat vierde op de wereldranglijst wat plastic verpakkingsafval betreft. Enkel de Verenigde Staten, Japan en Duitsland exporteren er meer van dan wij. Zijn we dan slecht bezig? Nee hoor:
- Van al dat afval dat geëxporteerd wordt, wordt maar een klein percentage ook door ons geproduceerd. Het grootste deel komt uit het buitenland.
- Het bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval dat ons land verlaat, is van goede kwaliteit en goed te recycleren.
Ons plastic verpakkingsafval gaat naar het buitenland
Al dat plastic verpakkingsafval zelf recycleren? Het zou een optie zijn, maar België (en Europa) heeft tot nu toe onvoldoende geïnvesteerd in recyclagecapaciteiten voor plastic afval. We moeten dus onze toevlucht zoeken in recyclage buiten Europa.
Maar welke weg ons afval aflegt nadat het onze landsgrenzen overgaat, dat is niet zo makkelijk te achterhalen. Bij zo’n volledig recyclageproces komen internationale transporten en ingewikkelde administratieve procedures kijken. De ophalers van ons ingezameld bedrijfsafval nemen dit niet allemaal zelf voor hun rekening en doen daarvoor beroep op ‘traders’ die het afval opkopen en verdelen naar de verschillende recyclagebestemmingen. Om meer zicht te krijgen op die hele flow moeten we dus bij de traders zijn.
Een transparantere afvalketen
Zo gezegd, zo gedaan. De nodige inspanningen werden geleverd met als resultaat: zicht op 90% van de bestemmingen van het bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval! De grootste internationale traders van plastic afval ondersteunen de Europese normen en willen hun bijdrage leveren aan een transparantere afvalketen. Zij gaan voor volledige openheid over alle data van hun Belgische klanten:
- de hoeveelheid plastic afval
- de kwaliteit van dat plastic afval
- de recyclagebedrijven waar het afval belandt
In totaal ging 58,5 kT bedrijfsmatige plastic verpakkingen die aan Valipac werden aangegeven naar maar liefst 31 landen. Een paar concrete cijfers:
- 37% werd binnen de EU gerecycleerd in o.a. België, Frankrijk en Nederland
- 35% werd in Azië gerecycleerd: Vietnam, Indonesië en Maleisië
- 17% werd in Turkije gerecycleerd
En nu? Nu moeten we toezien op de kwaliteit van de recyclage met controles bij lokale recycleurs en audits bij traders.
Hier stopt het niet!
We weten nu waar ons plastic verpakkingsafval terechtkomt. En daar mogen we als eerste Europese land die dit gedaan heeft terecht fier op zijn! Tot we op eigen bodem meer zelf kunnen gaan recycleren, zal ons afval blijven geëxporteerd worden en is de opvolging van de traceerbaarheid heel belangrijk.
Maar we moeten verder gaan dan dat. We moeten gradueel meer recyclage naar Europa halen door de vraag naar o.a. gerecycleerd bedrijfsmatig verpakkingsafval te doen stijgen. En dan komen we bij een circulair proces waarbij iedere verpakking volledig opnieuw wordt gebruikt. Wat staat er hiervoor nog op de agenda?
- Het blijvend stimuleren van het sorteergedrag bij onze bedrijven.
- Werken aan beter recycleerbare verpakkingen.
Het doel? Een volledig ronde verpakkingscirkel. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel!
Ben jij als bedrijf al goed bezig of heb je nog vragen bij het sorteren en recycleren van je bedrijfsmatig verpakkingsafval? Neem dan zeker contact op via onderstaand formulier!
Meer lezen:
- Sorteren, wie zijn best doet zal het leren … Test je kennis en speel het sorteerspel!
- Een goed rapport: bijna 90% recyclage van bedrijfsverpakkingen in 2018
- De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid: verplichtingen inzake verpakkingsafval
Contactinformatie
Neem contact op met Valipac.
Hoe sorteert u correct uw verpakkingen?
Ook interessant
Interessante bedrijven
Multi Masters Group