Met een milieuproductverklaring op weg naar duurzame gebouwen

Facility

Het is bij vele bedrijven nog onbekend, maar in de bouwsector is EPD, Environmental Product Declaration of een milieuproductverklaring een welbekend begrip. Ook in de automotive, zeker rond elektrische wagens, is deze milieuproductverklaring ingeburgerd. Kort gezegd is een EPD een milieucertificaat over de milieu-impact van een product doorheen zijn volledige levenscyclus. Daarnaast is in België een EPD ook verplicht voor bedrijven die over duurzame eigenschappen van producten willen communiceren.

Voor wie is een milieuproductverklaring?

Bedrijven die nood hebben aan een milieuproductverklaring zijn dus vooral productiebedrijven, maar de informatie na een EPD-analyse is vooral van belang voor aannemers en architecten. Aan de hand van een EPD-analyse kan je namelijk producten vergelijken voor jouw project, want zonder een studie van alle aspecten (vervoer, grondstoffen, energiekost etc.) is het haast onmogelijk vergelijkingen tussen producten te maken. Een product met een EPD-analyse is daarom niet per se duurzamer, maar het stelt je wel in staat een geïnformeerde keuze te maken voor jouw specifiek project. Na de analyse kan je het document ook gebruiken om duurzaamheidsattesten aan te vragen.

Milieuproductverklaring (EPD) vs. ecolabel

Aangezien een milieuproductverklaring rekening houdt met de gehele levenscyclus, van het begin tot het einde van je product, is deze dus vaak verschillend van ecolabels. Bij een EPD houd je namelijk rekening met de gehele levenscyclus, maar ga je niet specifiek aangeven welk product nu “beter” of “duurzamer” is. Het is dus geen “label” dat je kan krijgen als je voldoet aan bepaalde vooropgestelde normen. Een EPD-score kan dus in principe aan elk product worden toegewezen, maar houdt op zich geen waardeoordeel in. Dit maakt EPD complex, maar vaak ook relevanter aangezien de gehele context wordt opgenomen in de analyse. Deze context bestaat bijvoorbeeld uit transport, ontmijning, gebruikte energie en afval. De meeste ecolabels houden daarentegen vaak maar rekening met één aspect.

Hoe vraag je een milieuproductverklaring aan?

Een EPD offerte vraag je aan bij een derde partij die aan de hand van een LCA (of levenscyclusanalyse) een EPD-document opstelt. Via data zullen zij een LCA uitvoeren, waarna een derde onafhankelijke partij de EPD zal verifiëren. Pas na deze verificatie, kunnen de EPD-resultaten gepubliceerd worden. Natuurlijk doorloop je dit proces samen met je EPD-partner, die je wegwijs maakt in de LCA-begrippen en via een gedetailleerd rapport de resultaten met jou bespreekt.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials