Met een gaskeuring voorkom je gevaarlijke situaties
De kans is groot dat er in je bedrijf minstens één gasinstallatie aanwezig is. Denk bijvoorbeeld maar aan je algemene centrale verwarming, een los verwarmingstoestel, een kookfornuis of een waterverwarmer. Wil je er zeker van zijn dat je deze toestellen veilig kunt gebruiken? Dan laat je best een gaskeuring uitvoeren door een erkend controleorganisme.
Wat moet je laten keuren?
Hoewel het niet altijd verplicht is, doe je er goed aan om je gasinstallaties te laten keuren. Zo voorkom je kritieke problemen zoals een gaslek, een CO-vergiftiging, een brand of zelfs een ontploffing.
Het is verplicht om voor iedere nieuwe gasinstallatie een gaskeuring te laten uitvoeren. Wanneer je één van je gasinstallaties wijzigt of uitbreidt, laat je best een opnieuw een keurder komen. De keurders van OCB onderzoeken niet alleen je gasleidingen en verbruikstoestellen, maar ze inspecteren de volledige ruimte waar de installaties staan.
Wetgeving van gaskeuringen
Er bestaan diverse voorschriften in verband met een gaskeuring. We sommen ze even kort voor je op:
- NBN D 51-003: Binnenleidingen voor aardgas en plaatsing van de verbruikstoestellen;
- NBN D 51-004: Installaties voor brandbaar gas lichter dan lucht, verdeeld door leidingen;
- NBN B 61-001: Stookafdelingen en schoorstenen;
- NBN B 61-002: Centrale verwarmingsketels met een nominaal vermogen kleiner dan 70 kW.
Types gaskeuringen
Bij een nieuwe, vernieuwde installatie of uitbreiding van een aardgasinstallatie moet er een indiensstellingsonderzoek plaatsvinden.
Volgens ARAB art. 52.11 moet er daarnaast jaarlijks een periodieke gaskeuring plaatsvinden van de aardgasinstallatie door een verantwoordelijke.
Hoe verloopt een gaskeuring?
Bij een gaskeuring controleert het keuringsorganisme een aantal vereiste normen. Zo kijken de keurders bijvoorbeeld naar de dichtheidscontrole van je gasinstallaties. Ze controleren de plaatsing en de materialen van de gasleidingen en kijken de gebruikte kranen, verbindingen, verbruikstoestellen en toebehoren na.
Verder kijken ze of de ruimte waar de gasinstallaties staan voldoende verlucht wordt. Tenslotte berekent het controleorganisme bijvoorbeeld ook het drukverlies van de gasleidingen en kijkt OCB ook de afvoerkanalen voor de verbrande gassen na.
Wie voert een gaskeuring uit?
Een gaskeuring laat je uitvoeren door een erkend keuringsorganisme. Het keurings- of controleorganisme komt vervolgens periodiek terug om je verbruikstoestellen opnieuw te keuren. Voor je aardgasinstallatie zal die bijvoorbeeld ieder jaar plaatsvinden.
Laat je de gaskeuring uitvoeren door OCB? Dan kun je via een gratis applicatie ‘My Documents’ alle verslagen en facturen online raadplegen, waar en wanneer je maar wilt. Bovendien worden je verbruikstoestellen gekeurd door experts die voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe reglementeringen met betrekking tot keuringen en controles. Zijn er toevallig ook propaan of butaaninstallaties in je bedrijf aanwezig? Dan voert OCB daar ook een gaskeuring voor uit.
Wil je meer weten over een gaskeuring? Neem contact op met OCB via onderstaand invulformulier.
Lees meer:
Waarom je OCB moet kiezen voor controles en keuringen in je bedrijf
Contactinformatie
Neem contact op met de experts van OCB
Snel keuren kan ook grondig gebeuren.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Argus Team