ImpaktEU doet twee investeringen in Vlaanderen om sociaal ondernemerschap te ondersteunen
ImpaktEU, een niet-beursgenoteerd schuldfonds gelanceerd door Funds for Good en Inpulse Investment Manager, heeft haar twee eerste investeringen gedaan in Vlaanderen in sociale ondernemingen: De Lochting (actief in voeding en duurzame landbouw) en Stadsmakersfonds (actief in sociaal en solidair vastgoed). Twee andere Belgische sociale ondernemingen, Farm for Good en Mundo-Lab, worden al ondersteund door het fonds in dezelfde domeinen.
ImpaktEU is een 100% impactfonds dat zich richt op de ontwikkeling van microfinanciering en sociaal ondernemerschap in België en, breder, in Europa. Het doel is om financiële steun te verlenen aan actoren die sociale, economische en ecologische uitdagingen helpen aangaan. Sinds begin 2023 werden 17 investeringen gedaan in 9 landen, waaronder 4 in België.
De Lochting
De Lochting, opgericht in 1997, is een maatwerkbedrijf gevestigd in Roeselare. Het is actief in biologische kwaliteitslandbouw, en stelt ongeveer 200 mensen tewerk (wat neerkomt op 160 VTE's, waarvan 53 VTE's in integratie voor mensen met een beperking). Naast het biologisch telen van een dertigtal variëteiten groenten in 5 hectare serres en 50 hectare open velden, omvatten de activiteiten ook het verwerken en verpakken van de geteelde biologische groenten en groenbeheer.
Na meer dan 20 jaar activiteit, heeft De Lochting een moeilijke periode gekend. ImpaktEU is ingetreden om De Lochting te ondersteunen bij de uitvoering van haar herstelplan, in samenwerking met Trividend (impact fonds dat al meer dan 20 jaar actief is in de sociale economie en maatwerk in Vlaanderen en Brussel).
Naast de financiering willen Trividend en ImpaktEU De Lochting ondersteunen op het gebied van governance en lange termijn organisatie.
Stadsmakersfonds
Stadsmakersfonds is een jonge coöperatieve vennootschap, gelanceerd in Leuven in 2020, die burgers in staat stelt deel te nemen aan de ontwikkeling van hun stad door projecten te financieren die voor hen zinvol zijn. De cooperatief telt over 200 leden, waaronder burgers en publieke, filantropische actoren.
De coöperatie investeert in innovatieve projecten voor de herbestemming en renovatie van oude, onderbenutte gebouwen die deel uitmaken van het Belgische erfgoed. Het doel is om infrastructuren te creëren met een maatschappelijke impact op het gebied van welzijn, de lokale en circulaire economie en het welzijn van de gemeenschap, om buurten dynamischer, duurzamer en inclusiever te maken.
Stadsmakersfonds wil de komende jaren €10 miljoen investeren in tien projecten. Door de coöperatie te steunen zal ImpaktEU bijdragen aan de ontwikkeling van projecten die momenteel worden gerenoveerd, waaronder:
- een monumentale brouwerij in Deurne, die een dynamisch centrum moet worden voor buurtbewoners en bezoekers;
- een verlaten kantoorgebouw in Mechelen, waar het project Impact Factory zal ontstaan;
- een voormalige schoolsite in Leuven, die zal worden omgevormd tot een innovatief woonzorgproject;
- een voormalige leerlooierij aan de oevers van de Viroin, die in haar oude glorie hersteld zal worden en gebruikt zal worden als toegangspoort tot een park en een plaats waar mens en natuur elkaar kunnen ontmoeten.
Een partner op lange termijn
Met deze twee nieuwe investeringen versterkt het in Brussel gevestigde ImpaktEU haar aanwezigheid in België, met als doel het stimuleren van de uitwisseling van best practices tussen projecten in België en meer in het algemeen in Europa.
ImpaktEU, dat werd gebouwd op de complementaire expertise van Inpulse en Funds For Good op het gebied van investeringen en impact, treedt op als een lange termijn en flexibele financiële partner die voornamelijk financiering verstrekt in de vorm van leningen of quasi-eigen vermogen.
ImpaktEU richt zich op vijf thema's: sociale en professionele integratie, voedsel en duurzame landbouw, sociaal en solidair vastgoed, kortsluiting en herhuisvesting, en duurzame mobiliteit.