Hoe kan Internet of Things helpen bij gebouwenbeheer?
Het Internet of Things bestaat uit fysieke apparaten die met het internet verbonden zijn en online gegevens kunnen verzenden. Deze semi-intelligente apparaten zijn in staat om autonome beslissingen te nemen. Het aantal IoT-toepassingen voor bedrijven is eindeloos.
Wat is Internet of Things?
Het Internet of Things (IoT) is een virtueel netwerk dat meerdere toestellen met elkaar verbindt, die onderling samenwerken en interageren. Het IoT maakt de wereld om ons heen slimmer door de apparaten met elkaar te laten communiceren.
Hierbij draait het niet om het bedienen van een apparaat, maar om de communicatie tussen toestellen. De semi-intelligente apparaten op het IoT kunnen communiceren met personen en andere objecten, en zijn in staat om autonome beslissingen te nemen.
In andere woorden: met het Internet of Things worden alledaagse voorwerpen een entiteit op het internet, waar ze kunnen communiceren met personen en andere objecten.
Sensoren
Het IoT begint bij het verzamelen van data. Deze data komt vanuit een omzetting van fysieke (analoge) signalen in een digitaal signaal door een sensor, zodat deze gelezen kunnen worden en er een actie genomen kan worden.
Interactieve camera’s en sensoren verzamelen de hele dag door data en zenden meldingen naar vergaderruimtes, catering en medewerkers. Hierdoor ontstaat een ‘seamless service set up’, die tijdloos is.
Smart buildings & smart environment
Waar het bij smart buildings voornamelijk gaat over de evolutie van relatief eenvoudige gebouwen (vroeger), naar gebouwen als meer zelfsturende mechanismen (nu), gaat het bij smart environment hoofdzakelijk over het slimmer gebruik maken van de omgeving.
Smart buildings
Door Internet of Things-technologieën slim in te zetten worden panden efficiënter, duurzamer en gebruiksvriendelijker. Smart buildings koppelen het gebouwbeheersysteem via de cloud aan ICT-systemen en installaties waardoor er effectiever gebruik wordt gemaakt van het pand. Dankzij IoT is het bv. mogelijk om realtime te achterhalen welke werkplekken en vergaderzalen beschikbaar zijn.
Smart environment
Slimmer gebruik maken van de omgeving dankzij IoT door: sensoren, actuatoren, computers, maar ook bv. beeldschermen, te integreren in dagelijkse objecten.
Cognitieve technologieën zoals sensoren, machine learning, predictive analytics, enz. bieden de mogelijkheid tot het verzamelen van enorme hoeveelheden van waardevolle data. Zo kunnen organisaties operationele efficiëntie verbeteren, kosten reduceren en klantbeleving optimalisering.
Smart Facility Management: toepassingen
5G wordt de drijvende kracht achter Internet of Things-toepassingen.
Enkele voorbeelden:
- Sensoren in de vloer die analyseren wanneer deze weer schoongemaakt moet worden.
- Vergaderruimtes die gepersonaliseerd kunnen worden met Voice recognition en gebruik kunnen maken van live vertalingen van andere talen.
- Facial recognition die de gastheer kan verwittigen wanneer zijn gast is gearriveerd of waar hij is gelokaliseerd.
- Liften en roltrappen die voorzien zijn van een sensor die aangeeft hoe de conditie van de lift of roltrap is (= handig voor het onderhoudspersoneel).
- Sensoren in airco’s die bij storingen de monteur verwittigen, waarna ze automatisch uitgaan om onherstelbare schade te voorkomen.
- Sensoren die de CO2-niveaus meten en bewaken. Meten ze een te hoge concentratie, sturen ze een signaal voor een verhoogde luchtstroom.
- Daglichtsensoren die het beschikbare niveau van natuurlijk licht meten en automatisch de lampen in de directe omgeving hieraan aanpassen.
Het IoT biedt heel wat perspectieven voor bedrijven en consumenten. Het aantal IoT-toepassingen groeit explosief. Veel organisaties zullen dankzij de door IoT verkregen data doelgerichter kunnen werken. Maar ook steden hebben baat bij ‘slimme’ IoT-oplossingen.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Procos Group