Ergonomisch werken met de holistische visie van Kinnarps
Ergonomie heeft fysieke, organisatorische en sociale componenten. De holistische ergonomie van Kinnarps houdt met alle drie rekening. Vanuit deze visie is het onmogelijk om beter zaken te doen, ziekteverzuim of ongevallen te verminderen en een gezonde werkomgeving te creëren als alles niet op elkaar is afgestemd. Als je echt ergonomisch wil werken, heb je dus harmonie nodig.
Ergonomisch werken in de juiste fysieke omgeving
Een eerste aspect van holistische ergonomie is de fysieke ruimte. Denk aan meubilair, indeling, lucht, temperatuur, licht, kleur, materialen, geluid en beweging. Kortom, alles wat je met je zintuigen kan ervaren. Dit is belangrijk omdat het een directe impact heeft op het lichaam.
Onderzoek toont aan dat een goede fysieke omgeving meer welzijn creëert en mensen gezonder en gelukkiger maakt. Dat leidt op zijn beurt tot meer creativiteit, productiviteit en efficiëntie.
Organisatorische en sociale factoren van ergonomisch werken
Kantoormeubilair en andere elementen van de fysieke ruimte zijn belangrijk maar niet voldoende om écht ergonomisch te werken. Je moet ook rekening houden met de organisatorische en sociale factoren.
Zaken als cultuur, leiderschap, inclusie en gedrag zijn minstens even doorslaggevend. Het maakt niet uit of je in de beste stoel zit als een gebrek aan leiderschap of een slechte cultuur je functioneren belemmert.
Om nieuwe inzichten te ontdekken en een omgeving te creëren waarin mensen hun volledige potentieel bereiken, moet je ergonomie ook vanuit een organisatorisch en sociaal perspectief bekijken. Dat is cruciaal voor de prestaties en productiviteit.
Holistische ergonomie is als een orkest
Holistische ergonomie combineert deze verschillende elementen van ergonomisch werken. Zie het als een orkest: je succes hangt af van dezelfde basisprincipes. Je hebt instrumenten, professionaliteit, repetities en vooral toegewijde muzikanten nodig.
Pas daarom je ergonomische oplossing aan, aan elke specifieke taak. En zorg voor een aanpak op basis van je visie en de verschillende behoeften en werkmethoden.
Holistische ergonomie is een perfect hulpmiddel om mensen te betrekken en te empoweren. Als je dit goed toepast, kan ergonomisch werken een positieve stimulans zijn voor ideeën, creativiteit en samenwerking.
5 redenen om ergonomisch te werken vanuit een holistische visie
Ergonomisch werken biedt talloze voordelen, zeker wanneer je het op een holistische manier doet. We sommen de 5 belangrijkste voor jou op:
- Minder kosten: Holistische ergonomische aanpassingen verbeteren je concentratie en productiviteit en verhogen je nauwkeurigheid. Zo bespaar je kosten.
- Minder ziekteverzuim: Holistische ergonomie kan lichamelijke pijn en langdurig ziekteverzuim door stress of angst verminderen. Een gezonde, gelukkige en harmonieuze collega kan zich voluit ontplooien.
- Beter moreel: Ongemakken veroorzaakt door een disfunctionele werkomgeving zorgen voor ontevredenheid. Holistisch ergonomisch werken, geeft het moreel van de werknemer een boost.
- Meer betrokkenheid: Door medewerkers te betrekken bij het ontwerp van je werkomgeving maak je van hen ambassadeurs. Zo versterkt ergonomisch werken ook het imago van je organisatie en creëert het een beter werkklimaat.
- Meer beweging: Als je beweging aanmoedigt, voorkom je houdingsproblemen, stimuleer je het metabolisme en verbeter je de samenwerking.
Wil jij de holistische ergonomie van Kinnarps introduceren op je werkvloer? Neem dan meteen contact op via onderstaand formulier.
Lees ook:
Contactinformatie
-
Kinnarps BeLux
-
Heide 15
1780 Wemmel -
+32 2 456 04 56