Energie voor eigen gebruik? Met de juiste toepassingen consumeer je driekwart van jouw groene energie
Bedrijven zijn voortrekkers op vlak van hernieuwbare energie. Als ondernemer ga je op zoek naar innovatieve manieren om zelf groene energie op te wekken. Zo bespaar je niet alleen kosten. Je draagt ook bij aan een duurzame samenleving. Toch haal je vandaag niet het maximum uit de bestaande systemen en consumeer je slechts een kleine hoeveelheid van jouw groene energie.
Van zonnepanelen tot zelfconsumptie van groene energie
Bedrijven investeren vandaag volop in infrastructuur die ervoor moet zorgen dat onze samenleving de energietransitie kan waarmaken. Deze transitie bestaat erin dat we zoveel mogelijk hernieuwbare energie opwekken en dat we deze zo goed mogelijk verbruiken.
De toepassingen voor het opwekken van energie zijn bekend. Zonnepanelen zijn al een tijdlang goed ingeburgerd bij Vlaamse gezinnen en in de bedrijfswereld. Daarnaast zijn er ook talrijke toepassingen voor de opwekking van duurzame energie voor verwarming en water zoals warmtepompen. Met z’n allen zorgen we ervoor dat de consumptie van hernieuwbare energie gestaag toeneemt.
Nochtans is er net in die consumptie nog een hele weg af te leggen. We stellen vast dat gezinnen en bedrijven slechts een klein deel van de opgewekte energie ook effectief verbruiken. Dit gaat om zo’n 30%. Dat betekent dat 70% van de energie die door diverse systemen gegenereerd wordt terug op het net belandt. Deze energie nemen we op andere momenten terug van het net. Niet alleen is dit belastend voor de netinfrastructuur, het toont ook aan dat we de voordelen van de toepassingen die vandaag beschikbaar zijn niet ten volle benutten.
Advies van Cebeo: een digitale meter monitort perfect je verbruik
We moeten dus evolueren naar een situatie waarin we een maximum van de opgewekte energie via zonnepanelen inzetten voor eigen gebruik. Volgens Hilde Vandenberghe van Cebeo, specialist in de distributie van elektrotechnisch materiaal, bestaan er al mogelijkheden om die zelfconsumptie te realiseren.
“Als je alles goed bekijkt dan kan je naar een zelfconsumptie percentage van 60 tot 70%. Dat is al een hele stap tegenover de huidige 30%”, volgens Vandenberghe.
De introductie van de digitale meter is hierin cruciaal. Terwijl de analoge teller – die vooruit en achteruit telt – weinig zicht geeft op wat je exact doet met de energie die je produceert, zal een digitale meter dit wél perfect in kaart brengen. De digitale meter is dan de basis voor een goede monitoring van je productie en consumptie. Van daaruit kan je je energieverbruik optimaal managen.
Energiemanagementsystemen en batterijen voor een optimale zelfconsumptie
Energiemanagementsystemen zijn smart systemen. Je kan er al je verbruikers aan koppelen. Denk hierbij aan je verlichting, je warmtepomp, je laadpalen enzovoort. Het systeem verdeelt de energie zo efficiënt mogelijk over al die verschillende verbruikers. Ook slimme huishoudtoestellen kunnen op dit systeem aangesloten worden.
Bovendien bestaat er ook de mogelijkheid om de energie die je niet verbruikt op te slaan in batterijen. Zo ontwikkel je voor een bedrijf een totaalsysteem van energieproductie en consumptie dat veel efficiënter is dan vandaag.
Complete oplossingen van concept tot product
Bij Cebeo kan je terecht voor de uitwerking van een totaalconcept voor de energieproductie, -consumptie en het energiemanagement van jouw bedrijf. Het bedrijf heeft alle nodige expertise, oplossingen en producten in voorraad voor een complete oplossing waarmee je een optimale zelfconsumptie van je energie kan realiseren.
Op zoek naar een energiemanagementsysteem? Zoek je iemand die de juiste ondersteuning biedt bij de realisatie van jouw project? Of wil je meer informatie? Stel je vraag dan meteen via onderstaand formulier.
Lees meer:
Cebeo e-commerce: ook digitaal staat service voorop
Elektrotechnisch materiaal vlot geleverd: de gepaste logistieke service als handelsmerk