Duurzame energie wint aan belang
De opwarming van de aarde proberen beperken tot maximum 1,5 °C en de energiecrisis die wereldwijd toeslaat. Dé redenen om volop in te zetten op duurzame energie zoals zonne- en windenergie. En dat is exact wat de wereld aan het doen is.
Meer focus op duurzame energie
Het aandeel van duurzame energiebronnen in het energieverbruik wereldwijd de dag van vandaag? Dat is helaas slechts héél klein. Wind en zon samen is goed voor 7%, net als water. Maar het tij is aan het keren wat duurzame energie betreft. Bij veel regeringen liggen er ambitieuze plannen op tafel om meer in te zetten op die zonne- en windenergie.
Dit zou 2 voordelen hebben:
- De opwarming van de aarde beperken.
- De invoer van brandstoffen (gevoelig voor geopolitieke risico’s) beperken.
De koploper qua duurzame energie? Dat is China die tegen 2025 18% van de energie uit wind en zon wil halen. In de VS zorgen belastingkredieten voor zonne- en windopwekking voor groei op dat vlak. En de EU? Die wil tegen 2030 45% van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen. Extra stimulans is de afschaffing van de Russische invoer van fossiele brandstoffen tegen 2027.
Hoe is het met olie en gas gesteld?
De mondiale energiecrisis die is ontstaan na de recessie werd nog verergerd door de oorlog in Oekraïne. Dit laatste heeft geleid tot gastekorten in voornamelijk Europa.
De vraag naar olie en gas? Die is groot. Volgens economen van Atradius bereikt de vraag naar olie nu zijn piek. Pas tegen het einde van het decennium zal de vraag naar gas pieken. Tussen 2023-2050 zal de vraag naar beide fors dalen. De reden daarvoor is de gestage overschakeling op duurzame energie om de klimaatopwarming in te dijken.
Hoe staat België ervoor?
Momenteel halen we in België onze energie vooral uit primaire bronnen (vooral olie en gas). Maar ook hier is er verandering op komst:
- 35% minder broeikasgasemissie van de energiesector tegen 2030. Dát is het streven van Het Nationaal Energie- en Klimaatplan van België.
- In 2016 sloot de laatste steenkoolcentrale van België.
- In 2020 kwam 25% van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Een nieuw record!
- Wat offshore windenergie betreft, is België wereldleider. In 2020 nog goed voor 2,23 GW. Tegen 2030 streeft men naar minstens 5,7 GW.
Uit het Atradius Energy Outlook-rapport blijkt duidelijk dat er verandering aan de gang is en de wereld stilaan overschakelt op duurzame energie. En ook België doet mee. Het blijft wel afwachten hoe snel de ambitieuze klimaatdoelstellingen nationaal en mondiaal kunnen worden bereikt.
Download het volledige rapport of vul onderstaand formulier in voor meer info.
Meer lezen: