De toekomst van het kantoor volgens Kinnarps

Covid-19 luidde het begin in van een nieuw tijdperk. Thuiswerken veranderde onze overtuigingen over de ideale werkplek. Maar hoe ziet de toekomst van jouw kantoor eruit? Hoe vind jij een nieuw, duurzaam en efficiënt evenwicht tussen thuis en het kantoor?

De voor- en nadelen van thuiswerken

Als we kijken naar de toekomst van het kantoor, moeten we de ervaringen met thuiswerk in kaart brengen. Covid-19 veranderde de manier waarop we ons werk benaderen. Voor het eerst zagen we de voordelen van thuiswerk. Thuiswerk biedt medewerkers de kans om geconcentreerd en flexibel te werken met meer aandacht voor een evenwicht tussen werk en privé.

Anderzijds ondervinden veel mensen problemen met thuiswerk. Medewerkers die voor kleine kinderen zorgen, klein wonen of moeilijk ergonomisch kunnen werken, hebben minder positieve ervaringen. Bovendien kunnen veel mensen moeilijker grenzen stellen tussen werk en privé.

We missen de collega’s

De wisselende ervaringen met thuiswerken zetten ons aan om na te denken over de toekomst van het kantoor.

Onderzoek van de Zweedse meubelproducent Kinnarps toont aan dat veel medewerkers zich verloren, eenzaam en ongeïnspireerd voelen zonder ontmoetingsplaats en contact met collega's

Bovendien speelt het kantoor een grote rol bij creatieve vergaderingen en het uittesten van nieuwe ideeën. Het fysieke aspect van persoonlijk samenwerken voegt iets toe dat digitale oplossingen niet kunnen bieden.

Daarnaast is het kantoor belangrijk om een gevoel van samenhorigheid te creëren. Zeker voor jongere medewerkers is het kantoor de beste plek om te leren, om feedback te ontvangen en om dingen uit te proberen. Het is ook de plek bij uitstek waar bedrijfswaarden worden gedeeld en waar men deel gaat uitmaken van de bedrijfscultuur.

Als laatste is het het kantoor de plek bij uitstek om gezond te werken. Veel medewerkers missen thuis de ergonomische oplossingen die ze op de werkvloer wel hebben.

Wat betekent dit voor de toekomst van jouw kantoor?

Volgens Kinnarps bepalen enkele belangrijke trends de toekomst van het kantoor. We lijsten ze hieronder kort op.

  1. Ten eerste is er het zogenaamde activity-based werken. Dit is een manier van werken waarbij medewerkers een kantooromgeving kiezen op basis van hun opdracht.
  2. Vervolgens toont onderzoek van Kinnarps aan dat het kantoor van de toekomst ontmoetingsruimtes moet voorzien voor verschillende vormen van samenwerking.
  3. Ten derde is er nood aan afgesloten ruimtes voor geconcentreerd werk. Het kantoor moet stille ruimtes bieden waar werknemers zich kunnen concentreren op hun individuele taken.
  4. Daarnaast vragen medewerkers om een goed ecosysteem van technologische oplossingen waar men gemakkelijk verbinding mee kan maken.
  5. Als vijfde trend ziet Kinnarps coworking buiten de grote steden aan belang winnen.
  6. Een laatste trend situeert zich op het niveau van leiderschap en werknemerschap. Dynamisch en flexibel werken stelt immers nieuwe eisen voor medewerkers en leidinggevenden.


Het kantoor van de toekomst is flexibel

Een toekomstbestendig en duurzaam kantoor moet mee kunnen evolueren met de organisatie. Dit kunnen kleine veranderingen van elke dag zijn, maar het kunnen ook grotere transformaties zijn die minder frequent plaatsvinden, zoals de verschuiving waarin we ons nu bevinden.

De werkplekanalyse wijst de weg

In de loop der jaren hielp Kinnarps veel bedrijven bij het ontwerpen van waardevolle aanpassingen in hun fysieke omgeving. Kinnarps doet dit door middel van een werkplekanalyse genaamd ‘Next Office’®. Deze analyse helpt om bedrijfsgerichte en duurzame kantooroplossingen te ontwerpen.

Whitepaper ‘Toekomst van het kantoor’

Meer weten over het onderzoek van Kinnarps? Download en lees de whitepaper ‘Redefining the workplace’ of neem contact op via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kinnarps BeLux

Meer weten?

Kinnarps

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kinnarps BeLux

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials