De Kromme Boom teelt bio-oesterzwammen voor BonMush
Sinds begin 2020 brengt het Belgische BonMush veggie en vegan producten op de markt. Hun missie? Vegetarisch en plantaardig eten toegankelijker maken. Alle BonMush producten worden gemaakt op basis van lokaal geteelde oesterzwammen uit de kweekstallen van de sociale tewerkstellingsplek ‘De Kromme Boom’. Daar kweken de bewoners van de woon- en leefgemeenschap kwalitatieve bio-oesterzwammen.
Het familiebedrijf BonMush biedt vegetarische producten – salades, charcuterie, worsten en burgers – als lekker alternatief voor tussen je boterham en op je bord. Als basis gebruiken ze duurzaam en lokaal geteelde oesterzwammen. Want die zijn rijk aan vezels, vormen een natuurlijke bron van micronutriënten én geven een boost aan je immuniteit. Bovendien bevatten oesterzwammen de zogezegde ‘vijfde smaak’: umami. Hierdoor kan je er dus heel erg makkelijk vlees, gevogelte of vis mee nabootsen.
De oesterzwamkwekerij: een combinatie van sociaal ondernemerschap en ecologie
BonMush haalt zijn bio-oesterzwammen bij maatwerkbedrijf De Kromme Boom in Oostakker. Dat is een psychopedagogisch zorgproject en woon- en leefgemeenschap voor mensen in noodsituaties. Het bijhorende maatwerkbedrijf is een sociale tewerkstellingsplek waar sinds 2020 kwalitatieve bio-oesterzwammen en shiitakes worden geteeld.
Net als bij BonMush staat duurzaam werken met aandacht voor mens en milieu centraal bij De Kromme Boom. Het bedrijf werd de eerste partner van De Kromme Boom en sprong mee op de kar om de groei van de oesterzwamkwekerij mogelijk te maken.
BonMush verwerkte als eerste bedrijf in Centraal-Europa oesterzwammen tot vegetarische en veganistische producten. Anno 2022 liggen de producten van BonMush in de winkelrekken van meer dan 1000 supermarkten in België én Nederland.
Ignace Schram, De Kromme Boom: “Dankzij BonMush zijn er heel wat consumenten die onze oesterzwammen eten. Voor de mensen die verblijven in de Kromme Boom geeft deze prestatie enorm veel energie om nog meer hun best te doen. Het is een grote stimulans om stap voor stap het proces naar een terugkeer in de maatschappij te bevorderen.”
Zowel BonMush als De Kromme Boom dragen ecologie hoog in het vaandel. Ze werken met zonnepanelen, ondergrondse luchtopwarming, een gesloten watercircuit, luchtrecuperatie en herwinning van het uitgeplukt substraat als grondverrijking van de eigen maisvelden om tot een duurzaam productieproces te komen.