De bijdrage van Recupel aan de circulaire economie

Facility

Het begrip ‘circulaire economie’ staat voor een model dat inzet op het maximaal herstellen, hergebruiken of recycleren van producten en materialen. Op die manier blijft het afval beperkt en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Dat heeft dan weer een positieve impact op het milieu. Als het om afgedankte elektrotoestellen en lampen gaat, staat Recupel in voor het inzamelen, sorteren en recycleren.

Wie in België een elektr(on)isch apparaat produceert of invoert, moet ook de inzameling en verwerking van afgedankte toestellen voor zijn rekening nemen. Met dat doel voor ogen richtten enkele fabrikanten en importeurs in 2001 de non-profitorganisatie Recupel vzw op. Die werkt hiervoor nauw samen met een breed netwerk van handelaars, gemeenten, Kringwinkels, regionale overheden, recyclers en intercommunales.

Wat gebeurt er met de afgedankte toestellen?

Een aantal Kringwinkels selecteren de toestellen die nog gebruikt kunnen worden. Wat niet kan hersteld worden, gaat naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven. Sommige elektroapparaten bevatten zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, kobalt, koper, nikkel of palladium. Andere toestellen zijn vervaardigd van kostbare grondstoffen zoals plastic, ijzer, koper en aluminium. De Recupel-partners halen die stoffen uit de ingezamelde apparaten en hergebruiken ze voor nieuwe producten. Recupel werkt samen met lokale experts en erkende bedrijven, die een veilige, correcte en milieuvriendelijke recyclage waarborgen.

Meer elektronisch afval voor een betere wereld

E-waste is de verzamelnaam voor afgedankte elektrische of elektronische apparaten. En dit afval is van grote waarde, ook voor het milieu. Want hoe meer elektrisch en elektronisch afval Recupel inzamelt, hoe meer waardevolle materialen de verwerkers kunnen recycleren voor hergebruik. Dat betekent dat een grote hoeveelheid grondstoffen nu niet meer via mijnbouw uit de natuur moet gewonnen worden. Het principe van de circulaire of kringloopeconomie in werking. Aangezien ook bedrijven en organisaties vaak afgedankte ‘huishoudelijke apparaten’ bezitten, lanceerde Recupel het Pick-Up-initiatief.

“De waterkoker in het bedrijfskeukentje, de oude radio waar alleen nog gekraak uitkomt, de draagbare telefoon die niemand meer gebruikt, de gsm van een ex-collega, de staande lamp die niet meer past in het vernieuwde kantoor… Ver moet je waarschijnlijk niet rondkijken in je bedrijf om ongebruikte apparaten te ontdekken. Daar helpt Recupel Pick-Up je met plezier van af! En bovendien, je mag er zeker van zijn dat er iets zinvol mee gebeurt. Dankzij jouw opruimactie moeten weer wat minder primaire grondstoffen ontgonnen worden om nieuwe toestellen te maken. Dubbele winst dus.” (Eric Dewaet, CEO van Recupel)

Afgedankte elektro @work

Heeft jouw kmo ook nog oude laptops, monitors, printers, gsm's, koelkasten, lampen… liggen in een kast of bergruimte? Dan kan je een beroep doen op de gratis Pick-Up service van Recupel. Je geeft online op welke apparaten moeten opgehaald worden en de transporteur bevestigt de afspraak op het aangegeven adres binnen enkele werkdagen. Jouw apparaten krijgen dan een tweede leven of worden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen.

Vraag een Pick-up aan

Wil ook jij met je kmo een bijdrage leveren aan de circulaire economie? Raadplaag de website www.recupel.be voor meer informatie of neem contact op.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials