Code 95 training: ga veilig én met plezier de baan op
Wie professioneel met een vrachtwagen, bus of autocar de baan op wil, moet sinds een tiental jaar naast het gepaste rijbewijs C of D ook een attest van vakbekwaamheid/code 95 kunnen voorleggen. Dit attest kan je om de 5 jaar vernieuwen door 35 uur nascholing te volgen. Kies het juiste opleidingscentrum voor zo’n code 95 training en haal alles eruit wat erin zit.
Goed nieuws: de nascholingen zijn weer gestart!
Weet jij de status van je attesten? Die kan je zelf raadplegen via ‘Mijn Burgerprofiel’. Heb je ook nog wat uren nascholing te volgen om te vermijden dat je code 95 vervalt? Dan is er goed nieuws want de lessen zijn weer gestart! Maar de plaatsjes zijn erg gewild dus wees er op tijd bij voor een code 95 training.
Zit jij in je 2e cyclus? Dan moet je als vrachtwagenchauffeur uit elk van onderstaande categorieën minstens 1 onderwerp volgen. Ook moet je minimum 3 uur individuele praktijkles achter het stuur volgen.
Wat zijn die categorieën?
- Nascholing in rationeel rijden
- Toepassing van de voorschriften
- Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening
Hieronder vallen enerzijds een aantal standaardopleidingen rond kennis en regelgeving zoals wegcodes en ladingzekering. Ingrid Nys, zaakvoerster van het opleidingscentrum NOA Trainings, vertelt dat zij dit anderzijds aanvullen met zelfontwikkelde modules die de chauffeurs die onder erge druk staan, helpen om graag op de baan te gaan en te blijven gaan en die inspelen op het gedrag.
“We proberen daar echt wel modules rond te schrijven om hen als mens en als chauffeur te laten groeien.”
Code 95 training via NOA Trainings
Sinds 2017 heeft opleidingscentrum NOA Trainings wat deze vakbekwaamheid/code 95 betreft een samenwerking opgezet met de Geelse Rijschool. Met die rijschool kan je contact opnemen rond de basiskwalificatie voor de vakbekwaamheid. Die moet je eerst in je bezit hebben. Voor een code 95 training om je vakbekwaamheid te behouden, kan je daarna terecht bij NOA Trainings.
Wat die nascholingen betreft, zit je bij NOA Trainings sowieso goed, want...
- zij zijn erkend bij Vlaanderen MOW (departement Mobiliteit en Openbare Werken) met erkenningsnummer OCF-100. Ook zijn ze lid van FEDOC95, federatie van de opleidingscentra voor rijopleidingen.
- zij hebben een Qfor-certificaat, een kwaliteitslabel voor opleidingsverstrekkers.
- je kan beroep doen op subsidies van de KMO Portefeuille (erkenningsnummer DV.O201681) en van je sectorfonds.
Code 95 training: méér dan een attest afleveren
Ingrid Nys vertelt: “Voor ons is een code 95 training sowieso véél meer dan een attest afleveren. Zoals bij al onze opleidingen willen wij vooral dat er meer veiligheid is, dat de chauffeurs dit inzien en dat ze het leuk vinden om de baan op te gaan. Het gaat vooral om het creëren van meerwaarde voor onze chauffeurs.”
En de trainers? Zij zijn daar ook van doordrongen en gaan de chauffeurs inspireren. Enthousiasme en betrokkenheid is enorm belangrijk. Van gedachten kunnen wisselen onder elkaar en uiteindelijk misschien tot een nieuw, een beter inzicht te komen. Dáár gaat het om.
Voor veel bestuurders komt de deadline om hun code 95 te kunnen behouden snel dichterbij. De opleidingen lopen heel snel vol, zeker de individuele praktijkonderdelen. Schuif het dus niet op de lange baan!
Bekijk hier de opleidingskalender van NOA Trainings en schrijf je in voor een code 95 training. Liever in-company? Vraag gerust meer info aan.
Meer lezen:
Contactinformatie
-
NOA Trainings
-
Tieblokkenlaan 8
2300 Turnhout -
014 39 01 13