Biopropaan: de brandstof van de toekomst
Er wordt volop ingezet op duurzaamheid, ook wat energie betreft. Propaan is daarbij al een eerste stap in de goede richting. De volgende stap? Dat is biopropaan.
Van propaan naar biopropaan
Dat propaangas een interessant alternatief is voor mazout en een stapje in de richting van een beter en duurzamer energiegebruik staat vast. Concreter kan je propaangas bekijken als een soort transitiebrandstof waarbij biopropaan het daaropvolgend doel is.
Biopropaangas gaat namelijk nóg een stapje verder dan propaangas als het gaat om duurzaamheid. Net zoals propaan is het een soort restproduct. Maar biopropaangas wordt gewonnen uit afval- en reststoffen, plantaardige oliën of dierlijke vetten. Allemaal hernieuwbare grondstoffen en erg duurzaam. De afvalstoffen worden namelijk opnieuw verwerkt én de CO2-uitstoot van het biopropaan dat daaruit ontstaat, is maar liefst tot 80% lager!
En daar stopt het niet: Men werkt aan biopropaan op basis van hernieuwbare isosorbide-ethers (DMI) en alcohol, wat de milieu-impact nog meer zal doen dalen.
Green Deal
Een lagere milieu-impact is iets waarnaar we allemaal streven. In 2030 zou Europa volgens de Green Deal de CO2-uitstoot met 55% moeten doen dalen ten opzichte van 1990. Tegen 2050 zou Europa zelfs het eerste klimaatneutrale continent moeten worden!
Erg ambitieuze doelstellingen uiteraard en daarvoor is erg veel inzet nodig. Wat energiebronnen betreft, past propaan en daarna biopropaan hier perfect in het plaatje.
Zo’n (bio)propaantank is de ideale aanvulling bij zonnepanelen, een hybride warmtepomp of een zonneboiler. Want deze kunnen de piekmomenten niet altijd aan en kan je dan ondersteunen met het (bio)propaan.
Antargaz en biopropaan
De overstap naar biopropaangas is geen vage toekomstdroom. Momenteel is biopropaan beperkt beschikbaar, maar de belangrijkste energiespelers werken volop aan toepassingen om dit te veranderen en biopropaan sneller beschikbaar te maken.
Antargaz, een gevestigde waarde op de Belgische energiemarkt, wil binnen tien tot twintig jaar de volledige overstap naar biopropaan maken en mikt op een aanbod van 25% tegen 2030 zodat de CO2-uitstoot met 50% verminderd wordt.
Een overstap gaat vaak gepaard met de nodige ingrepen en kosten. Maar Antargaz stelt je gerust: om over te stappen van propaan naar biopropaan moet je niets aan je installatie veranderen en moet je geen kosten maken. Biopropaangas wordt door de brander namelijk even goed verwerkt als propaangas.
Wil je meer weten over de overgang naar duurzamer (bio)propaan? Neem dan contact op via onderstaand formulier.
Meer lezen: