Bewakingsagenten vullen het facilitair team aan
De versoepeling van de coronamaatregelen brengt opnieuw volk op de been. ‘Crowd control’ speelt een sleutelrol als we met z’n allen weer gaan winkelen, sport- en cultuurevents bijwonen en deelnemen aan vakbeurzen en congressen. KMOinsider sprak met Wouter Ommeslag, afgevaardigd bestuurder van bewakingsonderneming Trigion, dochter van de Facilicom Group, over de rol van de bewakingsagent.
“De vraag naar bewakingsagenten is in sommige sectoren toegenomen. Ze worden onder meer ingezet om te controleren of mondmaskers correct worden gedragen op plaatsen waar het moet en mensen hierop te attenderen als dat niet het geval is. Ze moeten er ook over waken dat mensen voldoende afstand bewaren en de maximale toegangscapaciteit niet wordt overschreden, door eventueel de toegang te weigeren”, zegt Wouter Ommeslag.
Netto is de toename van de vraag echter minder groot dan verwacht. Er is een daling van het aantal ingezette uren. Dit doordat luchthavens, stations en de evenementensector in coronatijd veel minder bewaking vragen.
Toezicht houden, identiteitscontrole en personen toegang weigeren in het kader van veiligheid is een taak die wettelijk voorbehouden is voor bewakingsagenten.
Wouter Ommeslag: “Toch zetten sommige ondernemingen, vaccinatiecentra, handelszaken en organisaties stewards in die geen bewakingsagent zijn. Stewards zijn niet gescreend door de veiligheidsdiensten en hebben niet de vereiste opleiding. Zij weten niet hoe ze mensen best kunnen aanspreken en hoe ze met moeilijke situaties moeten omgaan. Dit heeft allerlei gevolgen. De overheid zou strikter moeten toezien op hoe de uitbesteding van dergelijke bewakingsopdrachten gebeurt.”
“Toezicht houden, identiteitscontrole en personen toegang weigeren in het kader van veiligheid is een taak die wettelijk voorbehouden is voor bewakingsagenten. “
Gescreend, getest, opgeleid en verzekerd
Vooraleer iemand toegelaten is tot het beroep van bewakingsagent, moet die voldoen aan tal van voorwaarden. Zo moet die slagen in de opleiding bij een erkende instelling. Bovendien screenen de veiligheidsdiensten van de FOD Binnenlandse Zaken de persoon grondig.
Wouter Ommeslag: “Zo bepaalt de wetgever onder meer dat een persoon die eerder veroordeeld werd voor een wanbedrijf of misdaad, zoals slagen en verwondingen, niet zal toegelaten worden tot de opleiding. Ook moet hij of zij een psychotechnisch onderzoek doorstaan. Slaagt de kandidaat niet, dan kan die het beroep bewakingsagent niet uitoefenen. In het profiel van een bewakingsagent is expliciet gesteld dat die moet beschikken over ‘incasseringsvermogen ten aanzien van agressief gedrag van derden en het vermogen om zich daarbij te beheersen.”
Als je slaagt in de opleiding, ontvang je een attest en ga je solliciteren. Op dat moment vraagt de bewakingsonderneming een prescreening en contacteert Binnenlandse Zaken. De bewakingsagent ontvangt dan een ministeriële kaart die vijf jaar geldig is en hij moet zich geregeld bijscholen.
Er zijn verschillende types van bewakingsagent die met ‘Exe’ (van Execute) worden aangeduid. Een bewakingsagent in de haven is een speciale categorie Exe 14. Die in een meldkamer is een Exe 4 en een winkeldetective in burger is een Exe 6.
“Een standaard of statische bewakingsagent, een Exe 10 in het jargon, heeft een opleiding van 139 uur achter de rug. Conflicthantering, communicatievaardigheden, ontwijkingstechnieken en gepast reageren bij crisissituaties zijn thema’s die in die opleiding aan bod komen. De bewakingsagent is dus opgeleid om situaties te de-escaleren en stelt steeds de veiligheid voorop. Kortom, de bewakingsagent is het beste vaccin om de veiligheid te garanderen”, licht Ommeslag toe.
Bewakingsbedrijven zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. “Die verzekering dekt de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van zowel de bewakingsonderneming als de bewakingsagent tegenover derden. De wetgever heeft de minimale gedekte bedragen vastgelegd op 2,5 miljoen euro per schadegeval voor lichamelijke letsels en 750 000 euro voor materiële schade. Dit geeft iedereen dus de zekerheid dat de schade die veroorzaakt zou worden door de bewakingsagent of de bewakingsonderneming, heel goed verzekerd is”, benadrukt Wouter Ommeslag.
De bewakingsagent van de toekomst heeft een polyvalent profiel
Door corona waren we verplicht zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Ook na corona zullen heel wat werknemers dit nog twee à drie dagen per week doen. Kantoordagen zullen er anders uitzien dan vroeger en zullen werknemers benutten voor ontmoetingen en meetings met collega’s. Er zal meer aandacht gaan naar de juiste uitstraling en sfeer die passen bij de cultuur en stijl van het bedrijf. Werknemers moeten zich aangetrokken voelen tot een veilige en stimulerende kantooromgeving. “Deze nieuwe realiteit zal impact hebben op de rol van de bewakingsagent. Zo zullen ze meer en meer instaan voor onthaal aan de ontvangstbalie. Hij of zij zal dus de ‘hospitality-functie’ invullen, maar de bewakingsagent heeft nog bijkomende taken. Ook de vereiste identiteitscontrole uitvoeren, nagaan wie de bezoeker verwacht en of die het gebouw ook daadwerkelijk opnieuw verlaat na de afspraak, enz.”
“Bewakingsagenten zijn tenslotte de ogen van het facilitaire team.”
“De bewakingsagent heeft ook meer en meer te maken met technologie. Hij vult zijn dienstverslag digitaal in en registreert online zijn rondes en interventies. Bewakingsagenten zijn tenslotte de ogen van het facilitaire team, omdat ze tijdens hun patrouillerondes overal komen. Zij zien en melden aan bevoegde collega’s waar het vuil is, waar een lamp stuk is, waar een kopieerapparaat een foutmelding geeft, en zoveel meer. De bewakingsagent maakt er foto’s van met zijn smartphone. Voorlopig rusten we hem nog niet uit met een bodycam, maar we bekijken de wettelijke en technische mogelijkheden. Er bestaan al wel intelligente camera’s om ‘lootering’ (verdachte objecten of personen die zich verdacht gedragen) te signaleren aan de bewakingsagent in de meldkamer. Die kan dan beslissen om er een collega op af te sturen. Drones en camera’s zijn complementaire tools in beveiliging, maar kunnen de functie van de bewakingsagent niet overnemen”, besluit Wouter Ommeslag.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Procos Group