Bedrijfsvastgoed na COVID-19. Wat is de nieuwe realiteit?

Facility

Bedrijven kloppen bij Oreon Properties aan voor professioneel vastgoedadvies op maat en begeleiding bij hun vastgoedtransacties. Aan welke evoluties mogen we ons post-COVID-19 verwachten, zowel bij logistiek vastgoed als op de kantorenmarkt? We vragen het aan Philippe Geudens, specialist in bedrijfsvastgoed en partner bij Oreon Properties.

Logistiek vastgoed, du jamais vu

Philippe Geudens: “Voor de coronacrisis liepen de vraag en het aanbod naar logistiek vastgoed vrij synchroon. Sinds 2008, het jaar van de financiële crisis, is het een vrij conservatieve markt geworden, risicovolle investeringen werden over het algemeen vermeden. Minder nieuwbouw dus en in het aanbod zaten daardoor veel oudere magazijnen, en dat zorgde ervoor dat de gemiddelde (huur)prijs niet of nauwelijks steeg.

Met COVID ontstond er een nieuwe situatie. Om te beginnen was er de sterke stijging in de vraag naar magazijnruimte. Dat kwam door het veranderend klantengedrag en de boom van e-commerce n.a.v. corona. Bedrijven legden extra voorraden aan door onzekerheid in de toeleveringsketens. Ze hielden ook meer afgewerkte producten in stock om zo snel mogelijk te kunnen leveren. Kortom, de beschikbaarheid van magazijnruimte zit op een historisch dieptepunt en de huurprijzen stijgen. We kunnen gerust spreken over een echte schaarste op de markt. Du jamais vu: als ik nu de vraag krijg ‘Ik zoek 5000 m2 magazijn in die regio’, dan moet ik even slikken.”

Wat brengt de toekomst voor logistiek bedrijfsvastgoed?

Philippe: “Veel hangt af van de economische ontwikkelingen, de recessie, de zwaarte ervan en hoelang ze duurt. Wat zal de reactie zijn van de monetaire spelers? We zitten nu op een kantelpunt, er is op wereldvlak zoveel tegelijk aan het gebeuren. Maar goed gelegen vastgoed ontwikkelen werkt altijd, en dat geldt ook voor logistiek vastgoed. Die opportuniteiten zijn rendabel mits een slimme aanpak.”

Een slimme aanpak dat is volgens Philippe de projecten zo flexibel mogelijk bouwen, zodat ze aanpasbaar zijn naar de noden van de bedrijven en de economische schommelingen en cycli. Je kan bijvoorbeeld bekijken wat de mogelijkheden zijn om in de hoogte te bouwen. Een andere optie: in fases bouwen en de ruimte van het terrein op een later moment verder benutten. Uiteraard is dat duurder, maar dat is de premie die je betaalt voor extra zekerheid of nog, de som die je betaalt om je risico te hedgen. Philippe: “Neem een adviseur in de arm, die zijn expertise kan delen. Door op of met ons te bouwen haal je expertise in huis die uw projecten de beste kansen geeft op de woelige (vastgoed)markten.”

Terug naar kantoor. Wat beweegt er in de kantorenmarkt?

Post-Covid hebben de trends die zich voor corona al manifesteerden, versterkt en versneld doorgezet. Het open landschapskantoor was al op de terugweg, de focus op ESG (Environmental, Social en Governance) was in opmars, vindt Philippe. Hoe het nu dan aanpakken als je bedrijfsvastgoed zoals een kantoor wil kopen of huren?

Philippe: “Focus je op A-locaties, een goede locatie blijft goud in je handen. Laat je onder tijdsdruk zeker niet drijven naar minder goede locaties, zeker niet om te kopen, eventueel om te huren. Een kantoor in de stad aan een groot station is een prima idee voor een bedrijf waar ingenieurs kantoorwerk doen, maar niet voor een organisatie met veel sales profielen die op kantoor komen maar ook veel verplaatsingen maken met de wagen.

Ik verwacht vooral dat bedrijven gaan experimenteren. Grote organisaties nemen de lead, omdat zij 20% meer of minder personeel hard voelen in de kosten van hun kantooroppervlakte. Ook dan is flexibiliteit de sleutel die je in handen moet hebben. De technologie laat ons tegenwoordig toe om kantoren flexibel in te richten met bijvoorbeeld verplaatsbare muren en roomdividers om de ruimtes in te richten volgens de noden die er op dat moment zijn. White Noise generators die voor een aangename akoestiek zorgen. Ook de mogelijkheden bij verlichting en bekabeling staat ver genoeg om bij bedrijfsvastgoed zoals kantoren de nodige flexibiliteit te bieden. Het zijn maar enkele voorbeelden.”

Je toekomstige vastgoedplannen aftoetsen met een expert? Neem contact op met Philippe Geudens via dit contactformulier.

Meer informatie over de vastgoedmarkt post-COVID lees je in deze blog.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials