Circulaire krimphoezen: transportverpakkingen krijgen het eeuwige leven
Een doorsnee gezin produceert een hallucinante hoeveelheid huishoudelijk afval. Maar ook bedrijven kampen met bergen bedrijfsafval, of ze nu handelen in voedingswaren of machineonderdelen. In 2018 hebben Belgische bedrijven 4,107 miljoen ton afval geproduceerd! Dat is voor zo’n 4 miljoen auto’s aan afval! Dit heeft uiteraard een enorme impact op het milieu.
Gelukkig worden er grote inspanningen geleverd om dit afval te sorteren en te recycleren. Belgische ondernemingen sorteren intussen twee derde van hun afval. Er wordt hard gewerkt aan het overstappen van een lineaire economie, waarbij uit grondstoffen verwerkte producten na gebruik direct worden afgedankt, naar een circulaire economie. In een circulaire economie staat recyclage centraal en wordt afval opnieuw een grondstof. Transportverpakkingen bijvoorbeeld kunnen we dan dankzij recyclage langer in omloop houden. Dit is nu mogelijk met de innovatieve circulaire krimphoes.
Wat is een circulaire krimphoes?
Een standaard krimphoes wordt gemaakt van plasticfolie en vormt een omhulsel dat over een pallet wordt getrokken. Als je de hoes verhit, trekt die zich strak om de pallet. Zo wordt de lading gestabiliseerd en beschermd voor transport.
Begin 2019 werd er door Valipac - een belangrijke speler in de recyclage van bedrijfsverpakkingen en stimulator van de circulaire economie – in samenwerking met onderstaande partners een krimphoes ontwikkeld die voor 50% bestaat uit gerecycleerd bedrijfsmatig verpakkingsafval. Een circulaire krimphoes, een unicum in de bouwsector!
- Total ontwikkelde de geschikte polymeerformule die moet worden gemengd met het regranulaat dat door Rymoplast werd geproduceerd.
- Oerlemans heeft de hoezen vervaardigd met het mengsel van virgin polymeren en regranulaat.
- Fema en Go4Circle faciliteerden de contacten met handelaren in bouwmaterialen en de ophalers/sorteercentra.
- Baksteenproducent Wienerberger ging akkoord om de circulaire hoezen te gebruiken.
Deze circulaire krimphoezen voldoen aan zéér belangrijke voorwaarden: ze zijn wat technische eigenschappen betreft, gelijkwaardig aan nieuw materiaal en doorstaan met succes de tests op transportveiligheid.
Ze worden ondertussen gebruikt bij verschillende bedrijven zoals Coeck, Olivier Bricks, Saint-Gobain Autover, Vandersanden en Wienerberger. Wienerberger bijvoorbeeld gebruikt de circulaire krimphoezen voor hun intern transport van bakstenen.
Bekijk hier een video over de circulaire krimphoes:
Valipac krijgt erkenning voor zijn innovatieve transportverpakking
Dankzij dit project rond circulaire krimphoezen van Valipac hebben 40.000 ton plastic transportverpakkingen die op de Belgische markt worden gebracht, vandaag toegang tot de circulaire economie. En elke ton gerecycleerd plastic vermijdt de productie van meer dan 3 ton CO2 (of de gemiddelde uitstoot van een passagier die 3 keer een retourtje Parijs-New York vliegt)!
De inspanningen van Valipac blijven niet onopgemerkt. Valipac werd genomineerd voor maar liefst 2 prestigieuze awards in de wereld van de circulaire economie:
- Belgian Business Awards for the Environment
Dankzij deze awards worden ecologisch innovatieve praktijken, procedés en producten die bijdragen tot de overgang naar een circulaire economie in de verf gezet. Op 16 maart worden deze awards uitgereikt. Als kers op de taart worden de Belgische winnaars automatisch genomineerd voor de European Business Awards for the Environment.
- Plastics Recycling Awards Europe 2020
Valipac sleepte een nominatie in de wacht in de categorie ‘Product technology innovation of the year’. Zijn ‘Circular Shrink Hood technical film with 50% PCR content’ moet het opnemen tegen 13 andere innovaties. Of de nominatie van Valipac verzilverd kan worden, komen we te weten op 26 maart.
Valipac werkt aan verschillende projecten om de circulaire economie te stimuleren. De circulaire krimphoes is maar één van de vele circulaire projecten van Valipac.
Wil je graag meer info over deze innovatieve circulaire krimphoezen of andere circulaire projecten van Valipac? Of heb je interesse in een verpakkingsdiagnose? Neem dan contact op via Tom Vanwezer van Valipac of via onderstaand formulier!