55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen in Belgische huishoudens, volgens nieuwe studie van Recupel
Met de berg ongebruikte elektro kan je vijf keer de Boerentoren of acht keer de Bastion Tower vullen
Een nieuwe studie van Recupel toont aan dat een Belgisch gezin gemiddeld 106 elektronische apparaten in huis heeft, waarvan er 12 niet meer gebruikt worden. Dit betekent dat er in België maar liefst 55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen doelloos rondslingeren, terwijl het slechts een kleine moeite is om ze een tweede leven te geven. Met deze enorme hoeveelheid kan je vijf keer de Boerentoren in Antwerpen en acht keer de Bastion Tower in Brussel vullen. Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering (16/11 – 24/11) vestigt Recupel de aandacht op het belang van hergebruik en recyclage van elektro door de twee iconische gebouwen te bekleden* met een gigantische projectie van elektronische apparaten.
*Foto's van de actie in Antwerpen en Brussel zullen zo snel mogelijk beschikbaar zijn op de pagina mediagalerij: https://recupel.prezly.com/media
In 2024 bezitten Belgische huishoudens samen 549 miljoen elektrische en elektronische toestellen, of gemiddeld 106 per huishouden. Ter vergelijking: in 2019 waren dat er nog 78 per huishouden.
Overzicht van het aantal apparaten in bezit per huishouden. Zo heeft een Belgisch huishouden gemiddeld 2,2 toestellen elektronisch speelgoed, 10 ICT-toestellen en 14 elektronische toestellen in de keuken. In de categorie overige zitten alle toestellen die niet tot een andere categorie behoren.
12 toestellen in huis worden niet meer gebruikt
In haar studie onderzoekt Recupel ook hoeveel toestellen niet meer worden gebruikt, werkend of niet. Wat blijkt? In een gemiddeld Belgisch gezin verzamelen 12 elektronische toestellen stof. Voor heel België komt dat neer op 55 miljoen ongebruikte toestellen, een stijging van 4 miljoen ten opzichte van de studie uit 2019.
Top 10 ongebruikte apparaten
Toestel met het aantal (uitgedrukt in miljoenen)
Stekkerdoos 2,5
Sfeerverlichting (vb. kerstverlichting) 2,4
Zaklampje / fietslampje 2,2
Digitale fotolijst 1,9
Elektronisch speelgoed 1,7
Lichtarmatuur (staanlamp, bureaulamp,…) 1,7
Smartphone / gsm 1,6
Verlengkabel 1,4
Hoofdtelefoon / oortjes 1,3
Rekenmachine / kaartlezer internetbankieren 1,2
Sommige ongebruikte toestellen werken nog, andere zijn kapot. Uit de studie blijkt dat de voornaamste redenen om kapotte apparaten niet naar een inzamelpunt te brengen zijn: ‘geen stimulans om dit te doen’, ‘ze kunnen gemakkelijk gerepareerd worden’ en ‘te veel gedoe’. Opvallend is dat 12% van de respondenten niet weet waar ze elektronische apparaten kunnen recycleren, en 8% wist niet dat kapotte elektrotoestellen gerecycleerd kunnen worden.
Werkt een toestel nog, dan kan je ermee terecht in de Kringwinkel. Kapotte elektro kan eenvoudig ingeleverd worden in het recyclagepark, in de winkel, of in de supermarkt.
Eric Dewaet, CEO van Recupel, licht toe:
“Elektro bevat waardevolle grondstoffen, zoals edelmetalen, plastics, ijzer en glas. Onze recyclagepartners slagen erin om ongeveer 90% van die materialen een tweede leven te geven. Door je toestel vandaag correct te recycleren, draag je bij aan de grondstoffenproductie van morgen. Hoe meer grondstoffen we lokaal recycleren, hoe minder we afhankelijk zijn van mijnbouw in het buitenland, die erg vervuilend is.”
Redenen waarom kapot elektro niet werd weggedaan
Reden met het percentage
Er is geen stimulans om dit te doen. 19%
Ze kunnen gemakkelijk worden gerepareerd en opnieuw worden gebruikt. 15%
Het is te veel gedoe 13%
Ik weet niet waar elektronische apparaten gerecycleerd kunnen worden. 12%
Emotionele waarde 11%
Ik bewaar het voor reserveonderdelen indien mijn huidig apparaat kapotgaat. 9%
Ik wist niet dat kapotte elektronische apparaten gerecycleerd kunnen worden. 8%
Ik maak me zorgen over gegevensbeveiliging en wat er met mijn data zou kunnen gebeuren. 7%
Kleine moeite, grote impact
Om onze planeet te beschermen is het belangrijk dat elektro op de juiste manier wordt ingezameld en gerecycleerd. Helaas gebeurt dit niet altijd. Zo wordt elektro soms nog foutief bij het huisvuil gedaan. Uit de bezitsmeting geeft 13,7% van de respondenten aan dit al gedaan te hebben.
“Op die manier worden de toestellen gewoon verbrand, wat gevaarlijk en zeer schadelijk is voor het milieu. Daarom roepen wij iedereen op om zijn steentje bij te dragen door kasten, lades, zolders, ... op te ruimen en ongebruikte toestellen naar Recupel te brengen. Een kleine moeite, maar met een positieve impact op de planeet,” zegt Dewaet.
Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering versterkt Recupel deze boodschap door twee bekende gebouwen, de Boerentoren in Antwerpen en de Bastion Tower in Brussel, ‘te vullen’ met ongebruikte elektrotoestellen. Recupel berekende dat je met de berg aan ongebruikte apparaten de Boerentoren in Antwerpen en de Bastion Tower in Brussel respectievelijk vijf en acht keer kan vullen. Via project mapping, waarbij een gigantische projectie van elektrotoestellen geprojecteerd wordt op de Boerentoren in Antwerpen (19 november) en de Bastion Tower in Brussel (21 november), krijgen passanten deze boodschap te zien.