1 Belg op 3 sorteert aluminium drankblikjes niet consequent buitenshuis

Facility

De ‘International Recycling Tour’ van Every Can Counts sensibiliseert bezoekers van Antwerpse Sinksenfoor om méér drankblikjes te sorteren en te recycleren

Bijna negen op tien Belgen (88%) sorteren hun drankblikjes thuis consequent. Goed nieuws, want als ze goed gesorteerd worden, kunnen aluminium blikjes oneindig veel keer gerecycleerd worden. Daardoor behoort blik tot één van de meest duurzame drankverpakkingen. We lijken dus op de goede weg om ons steentje – of blikje - bij te dragen aan het milieu. Toch is er nog werk aan de winkel. Buitenshuis, in parken, op evenementen, op stranden of onderweg, geeft meer dan één Belg op drie (35%) aan niet altijd consequent te sorteren. Every Can Counts, een initiatief dat het recycleren van blik aanmoedigt, grijpt World Environment Day op 5 juni aan, om mensen in maar liefst 16 landen wereldwijd te overtuigen dat werkelijk élk blikje telt. Tijdens de vierde editie van hun ‘International Recycling Tour’ trekken de Belgisch sensibiliseringsteams richting de Sinksenfoor in Antwerpen, op zaterdag 8 juni op Spoor Oost.

Blikjes in de PMD-zak gooien: thuis vinden wij Belgen, of maar liefst negen op tien onder ons, het blijkbaar de logica zelf. Buitenshuis lukt het ons echter niet altijd om onze aluminium drankblikjes correct te sorteren. Slechts 65% geeft aan dit consequent te doen. Voor één Belg op drie blijft het, ook na al die jaren van sensibiliseren, een uitdaging. De twee belangrijkste oorzaken daarvoor zijn volgens David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts, het gebrek aan sorteervuilbakken enerzijds en het gebrek aan incentivering via statiegeld anderzijds.

“Voor ons telt élk blikje. Blik recycleren, start bij correct sorteren. Dat Belgen bereid zijn om dat te doen, bewijzen ze thuis vandaag al. Om het buitenshuis ook vol te houden, hebben ze blijkbaar nog een duwtje in de rug nodig. Ik geloof dat we sorteren zo gemakkelijk mogelijk moeten maken. Sorteervuilbakken voorzien op het openbaar domein of tijdens evenementen bijvoorbeeld zou een eerste stap moeten zijn. Daarnaast moeten we mensen extra motiveren via een systeem van statiegeld. Dat is minstens even belangrijk en efficiënt voor blik dan voor glas. Uit ons onderzoek blijkt dat drie Belgen op vier te vinden zijn voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Het is nu aan de politiek en de bedrijven om snel te zorgen voor een systeem dat werkt.”

De missie: 100% van de drankblikjes ter wereld recycleren

Om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, moet de gasuitstoot minstens gehalveerd worden tegen 2030. Als aluminium gerecycleerd wordt, verbruikt dat maar liefst 95% minder energie dan wanneer er een nieuwe aluminium producten geproduceerd worden. Dat zorgt voor aanzienlijk minder CO2 uitstoot. ​ De reden dus waarom ‘elk blikje telt’. In 2023 alleen al, bereikte Every Can Counts maar liefst 183 miljoen mensen wereldwijd, waardoor er 55 miljoen blikjes werden ingezameld op evenementen, met partnerships en tijdens activaties.

“De opwarming van de aarde tegen gaan is nodig voor mens en dier. Dat daar een positieve attitude en verandering voor nodig is, staat vast. Ons doel is om 100% van de drankblikjes wereldwijd te recycleren in 2050. Dat kan heel gemakkelijk én snel: na 60 dagen kan het blikje al terug als ‘nieuw’ in de winkelrekken liggen. Het is één van de eenvoudigste vormen van circulaire economie, waar echt iedereen aan kan bijdragen, gewoon door de blikjes correct te sorteren. Het is een kwestie van attitude en van gewoonte.” zegt Van Heuverswyn.

Sensibiliseren op Antwerpse Sinksenfoor op zaterdag 8 juni

Het hele weekend van 8 en 9 juni zal de ‘International Recycling Tour’ wereldwijd sensibiliseren in maar liefst 16 landen tegelijkertijd, verspreid over Europa, Brazilië en De Verenigde Arabische Emiraten: Frankrijk, de Tsjechische Republiek, Italië, Ierland, Hongarije, Griekenland, Roemenië, Montenegro, Nederland, Servië, Spanje, Polen, Brazilië, het Verenigd Konikrijk, de Verenigde Arabische Emiraten én België.

In België kan je de Every Can Counts-teams op zaterdag 8 juni vinden op de Sinksenfoor.

Vrijwilligers met kleurrijke backpacks zamelen er symbolisch lege drankblikjes in en gaan er met de bezoekers in gesprek over het recycleren van blik. Het sensibiliseringsteam geeft het beste van zichzelf van 16:00 tot 20:00 in de omgeving van Spoor Oost.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials