Vlaamse Overheid | Europa WSE

Opleiding

Europa WSE (Werk & Sociale Economie) maakt deel uit van de Vlaamse overheid. Onze missie? Vlaamse burgers helpen om zichzelf en hun talenten te ontplooien op de werkvloer en daarbuiten, ten voordele van de maatschappij. Wij kunnen hiervoor een beroep doen op Europese middelen als hefboom voor aanvullende Vlaamse middelen.

Eén van de Europa WSE-teams ondersteunt kmo’s in hun evolutie tot een lerende organisatie. Bij dat traject creëert de onderneming een werkomgeving, op structureel en cultureel niveau, waar een positieve werknemerservaring vooropstaat. Een plaats waar mensen graag aan de slag zijn, ervaren dat ze zinvol werk uitvoeren, toegang hebben tot de nodige kennis om hun taken te vervullen, zich kunnen ontplooien en zich veilig voelen. 

Op die manier zijn mensen langer inzetbaar voor de onderneming, die zich op haar beurt profileert als een aantrekkelijke werkgever. Tegelijk wint ze aan wendbaarheid en is ze beter gewapend voor de technologische transitie, die zich momenteel voltrekt.

Leren op de werkvloer: de praktijk vandaag

Grote ondernemingen beschikken over de budgetten en de mogelijkheden om te investeren in de training en opleiding van hun medewerkers. Die is cruciaal voor de competitiviteit, groei en toekomstbestendigheid

De balans helt in het nadeel van kmo’s, met beperktere capaciteiten en planningsmogelijkheden. Zij zetten bij voorkeur in op leertrajecten met onmiddellijk rendement, en daardoor minder op het creëren van een motiverende leeromgeving. Daardoor voelen kortgeschoolde werknemers en werknemers ouder dan 50 jaar zich minder gestimuleerd om te leren.

#Boost je leercultuur: optimaliseer het leertraject in je kmo

De campagne #Boost je leercultuur wil de Vlaamse kmo’s op weg helpen om hun werknemers ‘leergoesting’ te geven. Europa WS selecteerde in elke provincie een dienstverlener. Leercoaches voeren begeleidingen en interventies uit bij kmo’s die een aanvraag indienen. Hun aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde hefbomen.  

Ze werken op twee niveaus:

  • het verbeteren van de leeractiviteiten zelf

Denk aan opleidingen beperken tot wat echt relevant en onmiddellijk bruikbaar is op de werkvloer. Zoeken naar de meest efficiënte vorm om kennis over te dragen. Altijd vertrekkende vanuit de boeiendste en aangenaamste leervorm. Hoe kunnen we werknemers motiveren om zich bij te scholen? 

  • het verbeteren van het leerklimaat binnen de onderneming 

Welke opleidingscultuur leeft er binnen de onderneming? Is er ook aandacht voor de zogenaamde ‘soft skills’? Zien de werknemers kansen om te leren en opleidingen te volgen? Krijgen zij daarbij de steun van hun leidinggevenden?

Gratis begeleiding bij leren op de werkvloer

De leercoach bepaalt tijdens het intakegesprek de behoeften, de mogelijkheden en de looptijd van de begeleiding. In samenspraak met de kmo stelt hij een actieplan op maat op. 

Als kmo hoef je zelf niet financieel bij te dragen. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals gevestigd zijn in het Vlaams Gewest en niet meer dan 250 mensen tewerkstellen. En vanzelfsprekend zal je je moeten engageren en de nodige tijd investeren in het project. 

Hoe kan opleiding de productiviteit van werknemers verhogen? 

Investeren in je werknemers betekent investeren in de toekomst van je kmo. Werknemers die bijleren verwerven meer competenties en vaardigheden. Dat draagt bij aan hun betrokkenheid en productiviteit. Ze blijven bovendien ook langer inzetbaar in je organisatie.

Wanneer je werknemers kansen biedt om zich te ontplooien, profileer je je kmo als aantrekkelijke werknemer. Je hebt een streepje voor tegenover de concurrentie om vacatures in te vullen, je huidige medewerkers blijven zich inzetten binnen de organisatie en ervaren meer werkplezier. 

Waarom je werknemers motiveren om bij te leren?

Simpel: omdat ze er zelf ook beter van worden. Ze voelen zich ondersteund door het bedrijf, bouwen hun vaardigheden uit en staan sterker in hun job. Daardoor kunnen ze meer verantwoordelijkheid opnemen en doorgroeien. 

De leercoaches focussen uitdrukkelijk op betere manieren om bij te leren. Ze zoeken naar mogelijke efficiëntiewinsten, zodat de werknemers het gevoel krijgen dat wat ze bijleren hen echt zal helpen - op de werkvloer en in hun loopbaan. Daarnaast onderzoeken ze hoe een training een aangenamere ervaring kan bieden, zodat de deelnemers de leerstof beter opnemen en kunnen toepassen. 

Zo bouwt je kmo mee aan een bedrijfscultuur, waar bijleren een evidentie is. Waar medewerkers vragende partij zijn. Waar iedereen bij wint.

https://www.vlaanderen.be/werken/opleiding-op-de-werkplek/boost-je-leercultuur 

https://www.europawse.be

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vlaamse Overheid | Europa WSE
Bekijk de socials