leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Welke subsidies voor starters zijn er?

Bedrijfsbeheer

Startende ondernemers moeten bij de opstart veel investeren in hun onderneming. Ze kunnen in Vlaanderen een beroep doen op allerlei subsidies voor starters. We geven een kort, maar niet uitputtend, overzicht van de maatregelen die er zijn.

1. Startlening

2. Cofinanciering

3. Winwinlening

4. Waarborgregeling

5. Microkredieten

1. Startlening

Een eerste vorm van subsidies voor starters is de Startlening. Dit is een lening die bestemd is voor alle starters die nog niet langer dan 4 jaar als zelfstandige actief zijn. Zowel natuurlijke als rechtspersonen komen hiervoor in aanmerking. Met deze lening kan je materiële, immateriële en financiële investeringen financieren. Je kan het ook gebruiken voor bedrijfskapitaal voor de start of uitbouw van je activiteit.

Je kan deze Startlening aanvragen bij de bank. Een adviseur gaat na of jouw dossier in aanmerking komt voor een dergelijke lening, alsook ondersteunt hij je bij het opstellen.

2. Cofinanciering

Een tweede vorm van subsidies voor starters is de Cofinanciering (vroeger: de zogeheten KMO-cofinanciering). Deze lening is bestemd voor startende ondernemers en bestaande kmo’s. Natuurlijke personen, rechtspersonen én student-ondernemers komen ervoor in aanmerking. Net zoals de Startlening is deze lening bedoeld voor de financiering van materiële, immateriële en financiële investeringen en tevens je bedrijfskapitaal.

Je kan de Cofinanciering aanvragen bij de bank of bij één van de investeringsfondsen waarmee het Participatiefonds Vlaanderen samenwerkt. Dit kan verder bij BAN Vlaanderen wanneer één of meerdere business angels optreden als cofinancier.

3. Winwinlening

Een derde vorm van subsidies voor starters is de Winwinlening. Deze lening is bestemd voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Lees ook: Wat is een Winwinlening?

4. Waarborgregeling

De waarborgregeling is bedoeld voor ondernemingen die geen financiering kunnen afsluiten door te onvoldoende zekerheden of waarborgen. Zelfstandigen, vrije beroepen, kmo’s en grote ondernemingen komen in aanmerking voor deze regeling. Bij deze vorm staat de Vlaamse overheid gedeeltelijk borg voor het krediet dat je nodig hebt. De waarborg is afhankelijk van je kredietbehoefte en je tekort aan zekerheden.

5. Microkredieten

Een vijfde vorm van subsidies voor starters zijn microkredieten. Deze zijn bedoeld voor wie niet terecht kan bij een (klassieke) bank voor kredieten, ongeacht de reden hiervan. Wanneer je een positief antwoord geeft op volgende vier vragen val je hier ook onder:

  • Heb je financiering nodig voor een professionele activiteit?
  • Ben je al gestart als zelfstandige of wens je spoedig op te starten?
  • Zal je activiteit een inkomen genereren in België?
  • Val je niet onder een collectieve schuldregeling?

Heb jij een startende onderneming? Lees hier meer artikels rond de rubriek Start-ups.

Meer lezen over het topic Subsidies voor starters? Bezoek dan de blog van Liantis.

Meer weten over steunmaatregelen voor starters? Bezoek de subsidiedatabank.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Agentschap Innoveren & Ondernemen

  • FERRAO Consulting

Bekijk de socials