Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak en een vennootschap?
Een van de eerste beslissingen bij het oprichten van een eigen zaak is de keuze van de ondernemingsvorm. Ga je als zelfstandige voor een eenmanszaak of een vennootschap? Wat zijn de verschillen tussen beide?
Formaliteiten bij aanvraag en beëindiging
Juridische overweging: privévermogen of vermogen vennootschap
Fiscale optimalisatie: grote verschillen
Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?
Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap?
Formaliteiten bij aanvraag en beëindiging
Formaliteiten eenmanszaak
Er zijn weinig formaliteiten verbonden aan de oprichting van een eenmanszaak. Je opent een professionele bankrekening om jouw activiteiten af te scheiden. Daarna vraag je de inschrijving aan bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en activeer je eventueel je btw-nummer. Het kan dus snel en eenvoudig.
Voorts is de boekhouding eenvoudig te voeren. Je moet geen jaarrekening of een aangifte in de vennootschapsbelasting indienen. Wil je je eenmanszaak beëindigen, dan hoef je deze alleen maar te laten schrappen bij het KBO en je btw-nummer stop te zetten.
Formaliteiten vennootschap
Aan een vennootschap zijn dan weer meer formaliteiten gebonden. De kosten liggen hier ook hoger dan bij een eenmanszaak. We bespreken hierin enkel de eenpersoons-bvba (de zogenoemde E-bvba). Over het algemeen zijn de formaliteiten: het opstellen van een financieel plan, vervolgens de volstorting van het vereiste minimumkapitaal, daarna het opstellen van een notariële akte, gevolgd door de inschrijving bij het KBO en ten slotte de activering van je btw-nummer.
Je boekhouding is complexer. Het opmaken van de jaarrekening en de neerlegging bij de Nationale Bank van België is een jaarlijkse verplichting. Daarnaast moet je jaarlijks de aangifte in de vennootschapsbelasting indienen.
In tegenstelling tot de eenmanszaak, is het moeilijker om de E-bvba te beëindigen. Je moet hiervoor een procedure volgen en dit kost geld. De procedure gaat als volgt: je stelt de activa-passiva staat op, er komt een bedrijfsrevisor tussen en in idealiter gebeurt de ontbinding en vereffening in één akte bij de notaris.
Juridische overweging: privévermogen of vermogen vennootschap
De belangrijkste overweging die je moet maken, is de splitsing tussen je privévermogen en het vermogen van de vennootschap.
Als je kiest voor een eenmanszaak, dan is er geen afzonderlijke rechtspersoonlijkheid. Hierdoor word je onbeperkt aansprakelijk voor alle professionele handelingen van je onderneming.
Kies je voor een E-bvba, dan kies je voor een afgesplitst vermogen van de vennootschap. Gebeurt er iets met je vennootschap, dan kan er in principe geen aanspraak worden gemaakt op je privévermogen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?
Voordelen eenmanszaak
- Eenvoudige ondernemingsvorm met meer ruimte voor eigen beslissingen.
- Vlotte oprichting en stopzetting.
- Eenvoudige boekhouding.
- Winst meteen beschikbaar.
Nadelen eenmanszaak
- Je bent zelf 100% aansprakelijk.
- Beperkte mogelijkheden om fiscale en sociale bijdragen te optimaliseren.
- Beperkte mogelijkheden om opvolging en overname te regelen.
- De inkomsten van je onderneming zijn persoonlijke inkomsten, die belast worden aan de (hoge) progressieve tarieven in de personenbelasting.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap?
Voordelen vennootschap
- Bij de meeste vennootschapsvormen ben je als aandeelhouder beperkt aansprakelijk.
- Meer mogelijkheden om opvolging en overname te regelen.
- Je kan de samenwerking met meerdere partners beter structureren.
- De inkomsten van je vennootschap worden afzonderlijk belast in de vennootschapsbelasting en je kan je persoonlijke inkomsten uit de vennootschap optimaliseren.
Nadelen vennootschap
- Complexere ondernemingsvorm met meer formaliteiten en procedures.
- Oprichting en stopzetting onderworpen aan bepaalde regels.
- Meestal een dubbele boekhouding.
- Vennootschappen vereisen een startkapitaal of een toereikend aanvangsvermogen.
Welke vennootschapsvormen zijn er?
Besloten vennootschap (bv)
De besloten vennootschap is de aangewezen vennootschapsvorm voor kleine en (middel)grote ondernemingen. Met een bv kan je ongeveer alles wat je met een nv kan en je privévermogen is afgeschermd.
Naamloze vennootschap (nv)
Voor grote en beursgenoteerde ondernemingen met een vereist startkapitaal van €61 500 is de naamloze vennootschap de aangewezen vennootschapsvorm.
Coöperatieve vennootschap (cv)
De coöperatieve vennootschap is bedoeld voor ondernemingen die voldoen aan het coöperatieve gedachtengoed.
Maatschap
Wil je een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid? Dan is de maatschap de perfecte vennootschapsvorm voor jou. In de maatschap verbinden twee of meer personen zich om hun inbrengen in gemeenschap te brengen.
Noot: van de maatschap bestaan er ook twee varianten, die wel rechtspersoonlijkheid bezitten. Hierbij gaat het over de Vof en de CommV.
Vof
- Meer dan één oprichter
- Met rechtspersoonlijkheid
- Alle vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk
CommV
- Meer dan één oprichter
- Met rechtspersoonlijkheid
- Alle vennoten zijn niet hoofdelijk aansprakelijk
Lees meer:
Nieuwe vennootschapsrecht: ga je voor een eenmanszaak, bv of nv?
Bronnen:
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
FERRAO Consulting