Snelle groei brengt uitdagingen: risico’s, kwaliteit en personeel onder druk
Veel Belgische bedrijven maken momenteel een periode van sterke groei door, maar deze expansie gaat niet zonder uitdagingen. Uit de Growth Generator, een onderzoek uitgevoerd door Mollie onder 200 beslissers van groeibedrijven, blijkt dat bedrijven worstelen met het beheersen van bedrijfsrisico's, het waarborgen van kwaliteit en het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel.
Bedrijfsrisico’s en kwaliteitsverlies door groei
Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat bijna de helft van de groeibedrijven (45%) toegeeft dat ze te weinig aandacht besteden aan cruciale bedrijfsrisico's, zoals juridische kwesties, reputatieschade, cyberaanvallen en operationele verstoringen. Bovendien heeft 46% van de ondervraagde beslissers te weinig tijd om processen op te zetten om deze risico's effectief te beheren. Deze veronachtzaming kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de stabiliteit en de toekomst van de onderneming.
Naast het beperken van risico’s, blijkt ook het handhaven van de kwaliteit een struikelblok. Zo geeft bijna één op de drie beslissers (28%) aan dat hun bedrijf door de groei niet meer dezelfde kwaliteit van producten of diensten kan leveren als in de beginfase. Dit kwaliteitsverlies kan deels worden toegeschreven aan een verminderde focus op de bedrijfsmissie, waar 32% van de bedrijven tegenaan loopt.
Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie, benadrukt het belang van een doordachte groeistrategie: “Het is mooi om te zien dat zoveel Belgische bedrijven bezig zijn met groeien en soms zelfs naar het buitenland uitbreiden. Het is echter wel belangrijk dat die groei niet ten koste van alles gaat. Onnodige bedrijfsrisico’s lopen of de beloofde kwaliteit niet leveren, kan je bedrijf namelijk alleen maar schaden. Daarom is het belangrijk om stap voor stap te groeien en vooruit te plannen. Bij iedere stap kan je dan evalueren wat nodig is om op een gezonde manier te groeien. Of dit nu op het gebied van Finance, IT of HR is. Het kan daarbij helpen om partners, externe adviseurs of bedrijven aan te haken die eerder een groei hebben doorgemaakt. Profiteer vooral van de lessen die zij al hebben geleerd.”
"Ik werk dagelijks met startups en scale-ups en zie vaak dat groei ambitieuze doelen met zich meebrengt, maar ook het risico dat bedrijven hun identiteit verliezen,"zegt Chun Kay Tang, Sales Lead Belgium bij Mollie. "In België hebben we veel succesvolle groeiers, zoals Pit&Pit, Kazidomi, Gele Flamingo, Case Company en Just Russel. Deze bedrijven bewijzen dat succes voortkomt uit een doordachte strategie, samenwerken met de juiste partners en, vooral, trouw blijven aan je unieke waarden en identiteit. Dat is wat je echt onderscheidt van de concurrentie.”
Operationele processen en personeelsuitdagingen
Naast risico’s en kwaliteitsverlies, vormen operationele processen en het personeelsbestand ook grote obstakels voor verdere groei. Bij 42% van de bedrijven belemmeren operationele processen, zoals workflows en softwaretoepassingen, hun verdere expansie. Dit kan leiden tot inefficiëntie en stagnatie van de groei.
Een ander groot probleem waarmee scale-ups te maken krijgen, is het personeelsbeleid. Zo blijkt dat 35% van de groeibedrijven medewerkers laat doorgroeien naar functies waarvoor zij eigenlijk onvoldoende expertise hebben. Dit doen bedrijven vaak uit noodzaak om de groei door te kunnen zetten, maar dit heeft ook nadelen. Onervaren personeel in sleutelfuncties verhoogt het risico op fouten en kan leiden tot operationele inefficiënties.
Het aantrekken van nieuw, gekwalificeerd personeel is echter niet eenvoudig. Maar liefst 61% van de bedrijven heeft moeite om geschikt personeel te vinden en 54% heeft moeite om talent vast te houden. Dit tekort aan gekwalificeerde medewerkers is een belangrijke rem op de verdere groei van veel bedrijven.
Stefanie Richheimer licht toe: “Het bijhouden van de snelle groei van een bedrijf kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het aantrekken van nieuw talent. Gekwalificeerd personeel is vaak lastig te vinden en vraagt ook om hogere loonkosten. Wat we vaak zien, is dat startups wel willen investeren in ervaren medewerkers, maar niet altijd over de financiële middelen beschikken om dit ook daadwerkelijk te doen. Uiteindelijk verdient deze investering zichzelf meer dan terug, want het personeel is een cruciale factor in de kwaliteit van het product of de dienstverlening.”
Bedrijfscultuur onder druk
Een bijkomend effect van de snelle groei is dat de bedrijfscultuur vaak lijdt. Voor 31% van de groeibedrijven is het een uitdaging om hun bedrijfscultuur in stand te houden, terwijl 36% merkt dat medewerkers zich minder verbonden voelen met het bedrijf naarmate het groeit. Dit kan leiden tot een hoger personeelsverloop en verdere problemen bij het behouden van talent.
Het is duidelijk dat Belgische groeibedrijven, ondanks hun succes, voor aanzienlijke uitdagingen staan op het gebied van risicomanagement, kwaliteit en personeelsbeleid. Een strategische aanpak en het maken van weloverwogen keuzes zijn essentieel om groei op een gezonde manier te waarborgen.
"Snelle groei kan soms de bedrijfscultuur onder druk zetten, en ik zie vaak dat dit een grote uitdaging is voor scale-ups," zegt Chun Kay Tang, Sales Lead Belgium bij Mollie. "Toch doet men er goed aan de bedrijfscultuur goed te bewaken. Het is immers wat je uniek maakt, naar je klanten toe maar ook bij het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers. Succesvolle scale-ups zoals Pit&Pit en Just Russel bewijzen dat het behouden van je identiteit hand in hand kan gaan met groei, meer nog, dat het zelfs een katalysator kan zijn voor die groei.”
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Bert Van Thilborgh: Surfen op golven van verandering
We leven in turbulente tijden. Iedereen voelt dat de wereld in een hoog tempo ingrijpen...
Interessante bedrijven
FERRAO Consulting
Agentschap Innoveren & Ondernemen