Diamonds are forever in our everchanging world
Miten Shah is managing director van het Antwerpse diamantbedrijf Diampex. Twee jaar geleden lanceerde Miten Shah met enkele partners LIFARE, een groeiversneller voor innovatieve bedrijven in ‘LIfeneeds’, mode (FAshion) en REtail.
‘We are here to stay’
“Mijn familie zit al langer in de diamanthandel. Mijn overgrootvader en grootvader handelden in diamant, saffieren en robijnen. Eind jaren ’70 reisde mijn vader voor de diamanthandel geregeld naar Antwerpen. In 1983 – ik was toen één jaar – zijn mijn ouders in Antwerpen komen wonen. Mijn vader had hier intussen Diampex opgericht”, vertelt Miten Shah. “Onze thuisbasis is Antwerpen en dat zal hopelijk zo blijven. Iedereen die hier wil werken, krijgt kansen. Het unieke aan België is dat het een sterk land blijft met veel positieve kanten wanneer het aankomt op democratische principes. Daarom is het leven hier goed. We are here to stay”, zegt hij breed glimlachend.
”Door LIFARE kon ik experimenteren”
Naast startkapitaal en begeleiding krijgen ondernemers via LIFARE toegang tot een netwerk van mentoren en partners. “In deze fase hebben scale-ups tientallen miljoenen nodig om te groeien. Investeerders verwachten een verkoopbaar product of dienst met een reëel perspectief op een behoorlijke omzet. De bedrijven die aanklopten, hadden vooral nood aan advies, ondersteuning en een netwerk. Die dienstverlening biedt LIFARE betalend aan. Maar bedrijven in de ontwikkelingsfase hebben meestal weinig of geen budget. LIFARE heeft daarom zijn focus wat verlegd. Aangezien we een band met India hebben, kijken we nu ook naar Indiase scale-ups om hen te helpen groeien op de EU-markt.
Door LIFARE heeft Miten Shah al veel geleerd. “De voornaamste basisregels die ik ondernemers kan meegeven, zijn:
1. Focus op hetgeen waarin je goed bent, op de kern. Vergeet niet waar je vandaan komt;
2. Zoek een niche;
3. Hou alles zo eenvoudig mogelijk.”
Diampex is een groothandel en levert ruwe diamant aan diamantslijpers en geslepen diamant aan juweliers, een aantal internationaal gerenommeerde juwelenmerken en diamanthandelaren. Miten Shah: “Diampex is een vaste waarde in de sector en onze familie is goed ‘ingeburgerd’ in Antwerpen. Mijn vader was jarenlang lid van de raad van bestuur van HRD (Hoge Raad voor Diamant) en AWDC (Antwerp World Diamond Centre). Onze familie hecht veel belang aan integriteit, transparantie, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Dankzij deze kernwaarden is het familiebedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereldwijde diamantgroothandel.”
Investeren in diamant zit in de lift
Miten Shah: “Mensen kopen diamant om twee redenen: voor een geliefde en omdat diamant zijn waarde behoudt. De meeste diamantbedrijven focussen op de eerste reden: verkoop van diamant om in juwelen te verwerken. Die eenzijdige focus bracht me onlangs op het idee om binnen Diampex de afdeling ‘investeringsdiamant’ op te zetten, want investeren kan ook de primaire reden van een diamantaankoop zijn.” Sinds begin 2020 richt Diampex zich tot de b2c-markt als retailer voor de geïnteresseerden in kwaliteitsvolle investeringsdiamanten.
'Prijs is wat je betaalt. Waarde is wat je krijgt.' (Warren Buffet)
Wat onderscheidt een investeringsdiamant van andere diamanten?
Een investeringsdiamant moet zijn waarde behouden en gemakkelijk verkoopbaar zijn. “Uiteraard gelden de vier C’s die voor een ‘gewone’ diamant belangrijk zijn: carat (het gewicht), color (kleur), clarity (zuiverheid) en cut (slijpkwaliteit). Maar bij investeringsdiamant zijn er wel 30 criteria die de prijs én de mogelijkheid om de diamant te verzilveren bepalen.
Speelt het merk een rol bij investeringsdiamanten?
Miten Shah: “De kwaliteit van de diamant en de integriteit van de persoon bij wie je koopt, zijn belangrijk. Wij garanderen onze klanten dat wij de investeringsdiamant later zullen terugkopen aan een eerlijke en marktconforme prijs. Geen prijsverhoging dus voor de merknaam.”
Hoe ethisch en duurzaam zijn investeringsdiamanten? Is een certificaat een garantie?
“De certificaten die GIA (Gemological Institute of America) en HRD Institute of Gemology in Antwerpen uitreiken, gaan alleen over de kwaliteit van de diamant. Die certificaten zeggen niets over de oorsprong en de werkomstandigheden in de mijnen en slijperijen. Wij kijken naar het geheel en hebben een eigen checklist en procedure met strikte criteria over ethiek en duurzaamheid.”, beklemtoont Miten.
Antwerpen nog steeds bovenaan de lijst van diamantcentra
In het Antwerpse diamantkwartier zijn op een vierkante kilometer quasi alle stakeholders geconcentreerd: diamantkantoren, traders, verzekeringsmaatschappijen, shipping agents, accountants, douane, beveiliging, banken... “Dat vind je nergens anders in de wereld! De infrastructuur in Antwerpen is fenomenaal: safe, secure and seamless. Tijdens de pandemie is de premiumpositie van Antwerpen nog duidelijker geworden: het is het enige diamantcentrum dat operationeel is gebleven.”, zegt Miten. (info: https://diampex.com en https://www.lifare.com)
Lees hier het volledige artikel.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Belangrijke wijzigingen voor jouw kmo en financiën in 2025: mis ze niet!
Welke veranderingen in het begin van dit jaar hebben invloed op jouw kmo, vastgoed, ban...
Belangrijke wijzigingen in 2025: alles wat je moet weten!
Begin 2025 verandert er veel voor je werknemers, pensioen, energie en gezinsbudget. Den...
Interessante bedrijven
RH-Office bv
Agentschap Innoveren & Ondernemen