Internationale handel: Zuid-Korea vraagt geduld en een doordachte aanpak
De Zuid-Koreaanse markt is bekend van zijn grote, familiale bedrijven. Denk aan Samsung, LG en Hyundai. Toch is er ook heel wat internationale handel tussen Vlaamse bedrijven en Zuid-Korea. Wil je met succes voet aan wal krijgen in het Oost-Aziatische land moet je doordacht uit de hoek komen en jezelf onderscheiden van de concurrentie, vertelt Lionel Orens, Vlaams Economische Vertegenwoordiger (VLEV) in Seoel.
Een uniek product of dienst is een must
Als potten wil breken in Zuid-Korea moet je dus over een unieke eigenschap beschikken, benadrukt Lionel Orens. Tegelijk biedt Zuid-Korea volgens hem ook heel wat mogelijkheden voor internationale handel. Van een groeiende economie en uitstekende infrastructuur tot een hoge graad van technologie en digitalisering. Bovendien heerst er in het land ook een uiterst stabiel investeringsklimaat.
Economie in volle bloei
Terwijl het Westen kreunt onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, blijft de economie van Zuid-Korea bloeien. Het land heeft amper handelsrelaties met Rusland en beschikt over een diverse energieproductiemix. De verwachte inflatie voor 2022 ligt rond 5,2%, wat veel lager is dan in Europa en de VS.
Lionel Orens: “Zuid-Korea heeft dan wel te kampen met een hoge schuldgraad bij de gezinnen en stijgende woningprijzen, de economie blijft wel groeien. Dat komt vooral omdat het land sterk focust op domeinen als semiconductoren, elektronica, batterijproductie en digitale technologie. Daarin liggen dus ook mogelijkheden voor Vlaamse ondernemingen die internationale handel willen drijven met Zuid-Korea.”
Internationale handel met Zuid-Korea: kansen voor Vlaamse exporteurs
Maar dat betekent niet dat internationale handel met Zuid-Korea voor de hand liggend is, beklemtoont de VLEV. Het land neemt doorgaans zelf de nodige productie en knowhow in handen.
Lionel Orens: “Een uitzondering op deze regel is de voedingsindustrie. Het land is maar voor ongeveer 45% zelfvoorzienend. Voor het exporteren van verwerkte voedingsproducten biedt Zuid-Korea dus veel potentieel. Daarnaast liggen er vooral kansen in hoogtechnologische domeinen. Denk aan ICT-gerelateerde technologieën, maar ook biotech, medtech en zelfs klimaattechnologie. Al moet je je aanbod hierbij zien te onderscheiden van de lokale concurrentie. Zelf blinken Zuid-Koreaanse bedrijven immers uit in de commercialisering en opschaling van technologie en productie. Maar voor fundamenteel onderzoek en R&D werken ze vaak samen met buitenlandse spelers. Ook voor buitenlandse luxeproducten is er een grote markt.”
Zuid-Korea: internationale handel begint met sterke, lokale partners
Op uitzondering van verse voeding en bepaalde farmaceutische en chemische producten vinden de meeste zonder extra heffingen of formaliteiten hun weg naar Zuid-Korea. Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea resulteerde immers in een verregaande harmonisering van de regelgeving. Toch is het geen makkelijke markt om voet aan de grond te krijgen.
Lionel Orens: “Het kostenplaatje durft weleens op te lopen. Multinationals schakelen vaak specialisten, advocaten en consultants in om hun toegang tot de markt vlotter te maken. Maar voor de gemiddelde kmo is dat te duur. Wil je als Vlaamse kmo de Zuid-Koreaanse markt betreden, dan is het vinden van een betrouwbare, lokale partner een must. Voor internationale handel met Zuid-Korea zijn introducties via lokale netwerken cruciaal. Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Seoel kan daarbij de deur op een kier helpen te zetten.
Tijd, geduld en duurzame relaties
“Je onderscheiden is de eerste stap”, klinkt het tenslotte bij de VLEV in Seoul. “Daarnaast vormen tijd, geduld en een persoonlijke band de sleutel tot succes. De zakencultuur in het Aziatische land hecht belang aan hiërarchie, respect en duurzame relaties. Hou hier rekening mee en toon je waardering. Je zal merken dat het na een eerste fase plots snel vooruit kan gaan.”
Sta jij te popelen om te exporteren naar Zuid-Korea? Of heb je nog vragen? Laat dan van je horen via onderstaand formulier. Flanders Investment & Trade helpt je graag verder.
Lees ook:
Exporteren naar Zwitserland: Flanders Investment & Trade zet je op weg
Contactinformatie
-
Flanders Investment and Trade
-
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel -
02 504 87 11
Neem contact op met Flanders Investment & Trade
Is uw product of dienst wel geschikt voor export?
Ook interessant
Belangrijke wijzigingen voor jouw kmo en financiën in 2025: mis ze niet!
Welke veranderingen in het begin van dit jaar hebben invloed op jouw kmo, vastgoed, ban...
Belangrijke wijzigingen in 2025: alles wat je moet weten!
Begin 2025 verandert er veel voor je werknemers, pensioen, energie en gezinsbudget. Den...
Interessante bedrijven
FERRAO Consulting