leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

In snel veranderende tijden willen we ondernemers een houvast bieden

Bedrijfsbeheer

In Antwerpen is deze middag de nieuwe Code Buysse IV voorgesteld, een leidraad voor goed bestuur voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. De geactualiseerde code heeft oog voor maatschappelijke en economische trends en biedt praktische handvaten om bedrijven professioneler, duurzamer en weerbaarder te maken. “In een tijd waarin transparantie, duurzaamheid en verantwoord ondernemen cruciaal zijn, geeft de code ondernemers nieuwe tools om te groeien en hun governance te versterken,” stelt Jozef Lievens, mede-auteur van de nieuwe versie. Ze bouwt voort op de visie van wijlen graaf Paul Buysse, die met de code bedrijven wou ondersteunen in hun bedrijfsvoering.

De Code Buysse zag het licht in 2005 en dankt haar naam aan de initiatiefnemer, wijlen graaf Paul Buysse, die de eerste Europese governancecode uitwerkte die zich specifiek richtte tot niet-beursgenoteerde bedrijven. Paul Buysse begreep dat deze bedrijven – net als de beursgenoteerde – nood hadden aan richtlijnen over hoe ze goed bestuur konden implementeren.

De kernprincipes werden al in de eerste versie scherp gesteld, met aandacht voor professionalisering, maatwerk en een focus op waardecreatie op lange termijn. “De Code Buysse is uitgegroeid tot een belangrijke referentie voor goed bestuur en vormt een inspiratiebron voor veel ondernemers, maar evenzeer voor andere sectoren. Zo werden gelijkaardige richtlijnen opgesteld voor ziekenhuizen en culturele instellingen”, stelt Jozef Lievens.

Een positieve tegenbeweging

Na herzieningen in 2009 en 2015, is de Code Buysse andermaal geactualiseerd. “We kregen van bedrijven duidelijke signalen om nieuwe maatschappelijke tendensen in de code te integreren. De vierde Code Buysse vult op die manier een leemte in want het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen schiet op het vlak van governance tekort”, zegt Laura Lannoo, mede-auteur van de Code.

Daarnaast speelt de nieuwe code in op een tendens van anti-governance die recent is ontstaan. “We merken dat sommige ondernemers nog aarzelen om maatregelen van deugdelijk bestuur in te voeren. En daar kunnen we ons niet bij neerleggen.” Met heel wat concrete instructies en voorbeelden wil de Code Buyse IV een antwoord op die evolutie bieden. “Daarbij blijven we wel het basisprincipe trouw, waarbij we ondernemers willen inspireren met praktische aanbevelingen die vrijblijvend en helder opgesteld zijn”, aldus Jozef Lievens.


Nieuwe accenten

De herwerkte versie speelt dus in op een aantal nieuwe trends, zoals digitalisering en duurzaamheid. “Daarbij moedigen we bedrijven aan om nieuwe technologieën te omarmen, met oog voor ethische vraagstukken, regelgeving en risicobeheer. Wat duurzaamheid betreft hebben we de terminologie aangepast en pleiten we voor een pragmatische aanpak.”

Zoals eerder gaat ook in de nieuwe code veel aandacht naar de raad van bestuur. Laura Lannoo: “Een raad van bestuur is een complex sociaal systeem, waarin individuen met verschillende achtergronden met elkaar moeten samenwerken. Als die dynamiek goed zit verhoogt dit aanzienlijk de kwaliteit van de besluitvorming.” Daarom wijst de code op het belang van een duidelijke taakverdeling, de nood aan diversiteit in de raad en het scheppen van duidelijke verwachtingen tegenover nieuwe bestuurders. “Tegelijk onderstrepen we de waarde die een raad van bestuur kan toevoegen als ze zich niet alleen op financiële aspecten, maar op bredere thema’s zoals duurzaamheid en sociale impact richt.”

Tot slot werd in de Code Buysse IV ook het hoofdstuk family governance uitgebreid. “In dat hoofdstuk gaan we onder meer in op hoe de opvolging best aangepakt wordt en hoe je familiale en zakelijke aangelegenheden kan afbakenen. Daarbij is een duidelijke eigenaarsvisie essentieel, net zoals een goede rolverdeling tussen de verschillende actoren", besluit Sofie Lerut.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials
300x300