leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Hoe breng je jouw duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de praktijk?

De Verenigde Naties formuleerden Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (ook wel Sustainable Development Goals of SDG’s genoemd) met 2030 als horizon. Het gaat concreet om 17 hoofddoelstellingen en 169 subdoelstellingen rond economische, sociale en ecologische aspecten. Ook als kmo kan jij je steentje bijdragen aan een gezonde en betere wereld.

In Vlaanderen brengt TWS Projects ondernemers samen om sociale projecten te ondersteunen en te realiseren. Dat kan gaan van kleinschalige initiatieven tot grote mobiliteitsprojecten. Voor elk project zoekt de organisatie 30 tot 35 ‘ondernemers met een hart’ die werk willen maken van hun duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het platform werkt op vraag van sociale organisaties, wzc’s, dieren- en natuurorganisaties, scholen voor kinderen met al dan niet een beperking, revalidatiecentra, steden en gemeenten...

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor lokale besturen

De SDG’s zijn universeel: de uitvoering moet wereldwijd plaatsvinden. Naast organisaties en ondernemingen sensibiliseren ook de lokale overheden rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zo kaderen ze in de langetermijnvisie van de Vlaamse overheid. Op dit niveau is ieder beleidsdomein en iedere minister betrokken bij de implementatie. In samenwerking met de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) wil de Vlaamse regering de 17 doelstellingen realiseren tegen 2030.

Het muziekonderwijs in De Pinte krijgt vleugel(s)

Een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen is het realiseren van kwalitatief en betaalbaar onderwijs. Tegen deze achtergrond zette TWS Projects een pianoproject op touw voor de Muziekschool van De Pinte. Dankzij sociaal ondernemerschap staat er nu een vleugelpiano in de gemeentelijke bibliotheek, die de gemeenschap samenbrengt rond muziek. De leerlingen van de Muziekschool kunnen ze gebruiken voor toon- en examenmomenten, terwijl bib-bezoekers ze gedurende een half uur gratis mogen bespelen. Plaatselijke verenigingen betalen daarvoor een kleine bijdrage.

Ook de jeugd zet in op duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Het jeugdbestuur van De Pinte integreerde de SDG’s in zijn meerjarenplan 2020-2025. De Jeugdraad van De Pinte-Zevergem liet zich evenmin onbetuigd. Aan de hand van een SDG-Challenge stimuleert hij de jeugdverenigingen aan de slag te gaan met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Elke maand ligt de focus op een specifieke doelstelling, zodat de lokale jongeren zich beter bewust worden van het belang van ‘een duurzame wereld, waar iedereen een goed leven leeft, zonder dat onze planeet eronder lijdt’.

Koen Caspeele (Muziekschool De Pinte), Simon Neyt (Muziekschool Lochristi en De Pinte) en Geert Devloo (TWS Projects)

Wil je duurzame ontwikkelingsdoelstellingen integreren in jouw kmo? Word dan lid van de TWS Community! Neem contact op met het team van Geert Devloo. Of vul het formulier hieronder in voor meer informatie.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en TWS Projects

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • TWS Projects

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials