FIT boost marktdiversificatie met vernieuwde subsidie
De Brexit is ondertussen al even achter de rug maar veel Vlaamse bedrijven voelen er nog steeds de gevolgen van. Ben jij internationaal actief of exporteer je naar Groot-Brittannië en heeft Brexit nog steeds een negatieve impact op jouw onderneming? Dan kan je bij Flanders Investment & Trade een subsidie aanvragen. Je hebt daarvoor nog tijd tot 14 december 2022. Begin 2023 zal je opnieuw de kans krijgen om deze subsidie aan te vragen.
Subsidie van FIT verzacht gevolgen Brexit
Deze subsidie van Flanders Investment & Trade kan je aanwenden voor projecten waarmee je de nadelige gevolgen van de Brexit op jouw onderneming kan verzachten. Deze projecten kunnen verschillende initiatieven tegelijk omvatten.
Zo helpt FIT Vlaamse ondernemingen die verder willen inzetten op de Britse markt. Maar de subsidie opent ook deuren voor bedrijven die nieuwe markten willen ontdekken als aanvulling of alternatief op de Britse.
Nieuw reglement, betere ondersteuning
FIT paste recent het subsidiereglement aan om nog betere ondersteuning te kunnen bieden aan de noden van ondernemingen die gevolgen ondervinden van de Brexit. We sommen de belangrijkste veranderingen kort voor je op:
- verhoogde subsidiebedragen;
- de mogelijkheid om personeelskosten op te nemen in de aanvraag;
- de mogelijkheid om meerdere Brexit-gerelateerde aanvragen in te dienen.
Het bedrag van de subsidie bedraagt minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro en dekt 90% van de door FIT aanvaarde kosten, opgegeven in jouw subsidiedossier.
Welke negatieve gevolgen van Brexit?
De nadelige gevolgen van Brexit zijn divers en talrijk. Onder andere voor volgende zaken kan je een beroep doen op de subsidie van Flanders Investment & Trade:
- daling van je export naar het Verenigd Koninkrijk;
- meerkosten omwille van Britse certificaties (UKCA, UK-Reach, (Fyto)sanitair, … );
- problemen met intellectueel eigendom;
- meerkosten in verpakking;
- stijgende transportkosten;
- stijgende douanekosten;
- …
Deze lijst is is niet volledig. Wil je weten wat nog beschreven wordt als negatieve impact? Neem dan een kijkje op de website van FIT
Wie komt in aanmerking?
Vlaamse kmo’s en grotere ondernemingen die vandaag nog negatieve gevolgen ervaren van de Brexit én die hun export naar Groot-Brittannië opnieuw willen boosten of nieuwe markten prospecteren, kunnen een beroep doen op deze subsidie. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden.
Zo moet je aantonen dat je voor 1 januari 2021 exporteerde naar het VK en dat je negatieve gevolgen ondervindt van de Brexit. Het project waar je subsidie voor aanvraagt mag maximaal 9 maanden duren en ten laatst op 31 december 2023 aflopen. Daarnaast moet je exploitatiezetel in het Vlaams Gewest gesitueerd zijn en moet je een erkend, Belgisch ondernemingsnummer hebben.
Wil je de volledige lijst van voorwaarden raadplegen? Ga gerust even kijken op de website van FIT.
Hoe vraag je je subsidie aan?
Je subsidie vraag je aan via MijnFIT. Naargelang het budget zullen er in 2023 nieuwe periodes zijn waarin je deze subsidie kan aanvragen.
Zorg ervoor dat je je aanvraag volledig en geldig indient. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden.
Draag jij nog negatieve gevolgen van de Brexit? Of heb je vragen over internationaal ondernemen en exporteren naar het VK? Stel ze aan Flanders Investment & Trade via onderstaand formulier.
Lees ook:
Internationaal ondernemen? Een begeleidingstraject van FIT opent wereldwijd deuren
Flanders Investment & Trade blikt terug op succesvolle exportbeurs
Contactinformatie
-
Flanders Investment and Trade
-
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel -
02 504 87 11
Neem contact op met Flanders Investment & Trade
Is uw product of dienst wel geschikt voor export?
Ook interessant
Interessante bedrijven
Agentschap Innoveren & Ondernemen