leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Een wereldwijde erkenning als deze went nooit

Bedrijfsbeheer

Op de 36ste editie van de World Cheese Awards in Viseu in Portugal viel Flandrien Kaas voor het tiende jaar op rij in de prijzen. Met vier zilveren en twee bronzen medailles bevestigde de jury de uitzonderlijke kwaliteit van de kazen van de ambachtelijke kaasmakerij uit Wervik. "Sinds onze eerste deelname blijft onze prijzenkast jaar na jaar groeien," vertelt zaakvoerder Jan Desmet. "Deze erkenning is een waardering voor het harde werk van het hele team. Kaasmaken is immers een echte ploegsport."

De World Cheese Awards gelden als het officieuze wereldkampioenschap kaas. Dit jaar vond de prestigieuze wedstrijd plaats in Viseu in Portugal, waar afgelopen weekend ruim 4.400 kazen door een jury van 250 kaasexperts en keurmeesters beoordeeld werden. “De jury beoordeelt welke kazen in aanmerking komen voor een medaille. Daarbij letten ze op de textuur, de consistentie, maar bovenal de smaak van de kaas. Vervolgens worden prijzen toegekend in verschillende categorieën”, verduidelijkt Jan Desmet.

Traditioneel dingt Flandrien Kaas mee in de categorie van ‘goudse kazen’, waarin het dit jaar vier zilveren medailles won voor Flandrien Oud, Flandrien Grand Cru, Flandrien Light en Flandrien Rouge Grand Cru. Flandrien Rouge Jong en Flandrien Rouge Oud kregen van de jury een bronzen medaille. Op die manier bevestigt Flandrien Kaas haar sterke internationale reputatie. “Dat onze kazen al meermaals in de prijzen vielen is een bevestiging dat we goed bezig zijn. Tegelijk zet het ons aan om nog beter te doen, om onze smaken nog rijker en voller te maken en de lat, samen met ons team, nog hoger te leggen.”

Een uitzonderlijk goed jaar

In een tijd waarin de melkproductie onder druk staat, is dat voor de kaasmakerij vandaag nochtans geen eenvoudige opgave. “Je zou gerust kunnen stellen dat er een 'war for milk' gaande is: het aantal melkveehouders neemt af, wat de druk op de markt vergroot,” legt Jan uit. Door deze ontwikkeling stegen de melkprijzen de voorbije maanden fors. “Een tekort aan melk hoeven we evenwel niet te vrezen. We hebben met de melkveehouders uit de regio goede afspraken, waardoor onze productie en kwaliteit op geen enkel moment in het gedrang komt.”

Dat de kazen van Flandrien voor topkwaliteit staan, weten steeds meer kaasliefhebbers. De cijfers spreken voor zich: de West-Vlaamse kaasmakerij produceerde dit jaar 30% meer kaas dan vorig jaar. “De vraag blijft toenemen, waardoor je onze kazen in steeds meer winkels terugvindt,” vertelt Desmet. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, produceert Flandrien nu ook ’s nachts en zijn er flink wat nieuwe medewerkers aangetrokken. “Ons team is inmiddels gegroeid tot 40 mensen. Op die manier kunnen we de werkdruk beheersbaar houden.”

Steeds meer topchefs gaan ook met Flandrien Kaas aan de slag. “Jeroen Meus gebruikte onze kaas al in Dagelijkse Kost, maar ook Gault&Millau Chef van het Jaar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten uit Lennik gebruikt Flandrien Grand Cru in zijn signature dish met kreeft. Dat doet ons uitermate veel plezier.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Agentschap Innoveren & Ondernemen

  • FERRAO Consulting

Bekijk de socials