leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Een vennootschap in Frankrijk: de belangrijkste informatie in een notendop

Vlaamse bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden naar onze zuiderburen kunnen kiezen voor de oprichting van een vennootschap in Frankrijk. Maar welke mogelijkheden heb je? Wat past het beste bij jouw ambities? En wat komt daar allemaal bij kijken?

SAS of SARL: kiezen voor de juiste vennootschapsvorm

Als je voluit gaat voor een vennootschap in Frankrijk moet je de gepaste vennootschapsvorm kiezen. De meest gangbare vennootschapsvormen zijn de SAS en de SARL.

Voor deze vennootschapsvormen is geen minimumkapitaal vereist. Bovendien moet je dit kapitaal niet volledig overschrijven op de rekening van de vennootschap. Uiteraard moeten er voldoende middelen aanwezig zijn om de voorziene activiteiten te kunnen uitoefenen.

Een groot verschil is dat bij een verkoop van de aandelen van de SARL beperkingen van kracht zijn of toestemmingen nodig zijn van andere aandeelhouders. Dit is niet zo bij een SAS.

Bovendien moet men bij verkoop van aandelen in Frankrijk registratierechten betalen gelijk aan een percentage van de verkoopprijs van de aandelen. Deze percentages zijn lager bij een SAS dan bij een SARL.

Wat ook meespeelt in de keuze voor een vennootschap in Frankrijk is het gegeven dat de zaakvoerders van een SAS zowel rechtspersonen en natuurlijke personen kunnen zijn. In een SARL zijn de zaakvoerders steeds natuurlijke personen.

De sociaalrechtelijke aspecten van een vennootschap in Frankrijk

Bij de keuze van de rechtsvorm is het van groot belang om vooraf het sociaalrechtelijke luik te analyseren. De benoeming van een natuurlijk persoon-zaakvoerder in de ene of de andere rechtsvorm kan een impact hebben op je sociaal statuut als zaakvoerder.

De SCI vennootschap: voor onroerend goed in Frankrijk

Indien je een onroerend goed wil aankopen bij onze zuiderburen, kan het nuttig zijn de aankoop te doen met een vennootschap in Frankrijk. Hier kies je best voor een derde vennootschapsvorm.

De SCI biedt immers voordelen op fiscaal vlak en voor familiale opvolging. Vandaag zijn er nog enkele fiscale onzekerheden. De komst van een nieuw dubbelbelastingverdrag in de nabije toekomst doet echter hopen dat deze snel zullen uitklaren.

Van start met een vennootschap in Frankrijk

Je hoeft niet naar de notaris te gaan op een vennootschap in Frankrijk op te richten. Het is voldoende om met goede statuten en een Franse bankrekening uw activiteiten in Frankrijk te beginnen.

Je onderneemt best tijdig actie om deze zaken in orde te brengen. Immers, het openen van een bankrekening in Frankrijk en de administratieve afhandeling bij de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank neemt best wat tijd in beslag.

Vandelanotte France is een betrouwbare partner en werkt met passie mee aan de groei van Belgische ondernemingen. Neem contact op via onderstaand formulier om jouw plannen in Frankrijk verder concretiseren en organiseren.

Lees ook: Opstarten in Frankrijk? Laat je adviseren door Vandelanotte

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Vandelanotte

Meer weten?

Logo Vandelanotte

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vandelanotte

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials