Dag van de Freelancer op 17 september 2020
De zogenaamde 'gig economie’, de arbeidsmarkt van kortetermijncontracten en freelance banen speelt in op de flexibiliteit die bedrijven nodig hebben om te overleven, zeker in coronatijden. Op donderdag 17 september 2020 slaan Jellow, NextConomy en UNIZO opnieuw de handen in elkaar voor de tweede 'Dag van de Freelancer'. Ze brengen het Freelancer Focus Rapport 2020 uit.
De coronacrisis heeft een schokgolf veroorzaakt in de wereld van werk, en ook in de wereld van freelancers en hun opdrachtgevers. Anno 2019 waren er in Vlaanderen ruim 127.000 mensen tewerkgesteld als freelancer. Ze maken deel uit van de gig economie: ook wel ‘flexconomie’ of ‘people first economy’ genoemd. Hierin gaan bedrijven korte termijncontracten aan met onafhankelijke werknemers om tijdelijke projecten op te vangen.
Freelancer Focus Rapport 2020
Je kan als opdrachtgever, maar ook als freelancer, dus maar beter goed voorbereid zijn op de doorzetting van de gig economie. Ter gelegenheid van de Dag van de Freelancer brengen de organisatoren Jellow, NextConomy en UNIZO Freelancer Focus Rapport 2020 uit. Dit rapport over freelancen in Vlaanderen en Brussel geeft een overzicht van tendensen en evoluties, getuigenissen van freelancers én opdrachtgevers en beleidsaanbevelingen.
Download hier het Freelancer Focus Rapport 2020
IT-freelance netwerk
Een van de tendensen in de wereld van freelancers is de verdere groei van sectorspecifieke freelance communities. Een voorbeeld is de start-up Beelance, de Belgische community voor digitaal en ICT-freelancewerk. Beelance wil met dit netwerk van freelancers de kwaliteit van ICT- en digitale projecten in bedrijven verhogen. Deze community ervaart een steeds grotere vraag naar freelancewerk, nu de coronacrisis de behoefte aan flexibiliteit de hoogte heeft in gejaagd. Ondertussen maken 5.000 freelancers deel uit van de community en schrijven bedrijven, zo meldt Beelance, gemiddeld wekelijks tien nieuwe opdrachten uit.
Goede freelance contracten
Een goede samenwerking tussen een bedrijf en een freelancer valt of staat met een correcte overeenkomst. Wie in opdracht freelancewerk verricht, kan maar best heel waakzaam zijn. Of je dit nu een samenwerkingsovereenkomst, een freelanceovereenkomst of zelfstandig contract noemt, maakt op zich niet uit. Maar een document waaruit blijkt dat jij als zelfstandige prestaties levert voor je opdrachtgever, is alleszins verplicht. Maar wat zet je nu best in zo’n overeenkomst voor zelfstandige freelancers? Lees hier de 9 tips voor goede freelance contracten van Furbo, onze partner in opleidingen.
Lees ook:
Nieuwe federatie voor freelancers geeft tips om crisis door te komen
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
FERRAO Consulting
RH-Office bv