Christian Leysen: maatschappelijk geëngageerd ondernemer
Christian Leysen is voorzitter van de AXE Groep (Ahlers, Xylos en AXE Investments) en voorzitter van de Internationale Adviesraad van Antwerp Management School. Hij is stichtend voorzitter van ADM (een cluster van 150 IT-gerelateerde bedrijven) en richtte samen met o.a. Etienne Davignon het eerste bedrijvennetwerk op voor sociale cohesie en duurzaam ondernemen. (auteurs: Dirk Haesevoets en Hannelore Jaeken)
Maatschappelijke interesse
Christian Leysen had al heel vroeg maatschappelijke interesse. Zo was hij uitgever van een schoolkrant en voorzitter van verschillende verenigingen aan de Universiteit. “Geëngageerd zijn kreeg ik van thuis uit mee. Ook mijn vader nam als ondernemer vaak maatschappelijke standpunten in en was actief in het culturele leven”, aldus Christian Lysen. Van zijn vader erfde hij ook voluntarisme, moed en een dosis lef. Drie kenmerken die je als ondernemer zeker kan gebruiken.
Ondernemersstijl
Na een korte managerscarrière begon hij in 1984, met de opkomst van de pc, als ondernemer door ICT-bedrijf Xylos op te richten. Als ondernemer beleeft hij het meest plezier aan mensen kansen geven en ze te zien groeien. Christian Leysen is niet bang om te delegeren en vindt dat een CEO niet altijd de ultieme beslissingsnemer en eindverantwoordelijke moet zijn. Van zijn opvolger-CEO’s verwachtte hij steeds dat ze hun eigen stempel drukken. Christian: “Strategie is de combinatie van keuzes durven maken, visie én geluk hebben.”
Een passie voor ICT
Zijn zoon Patrick is nu CEO van Xylos nadat de voorbije drie decennia niet-familieleden het bedrijf leidden. ICT blijft Christian Leysen nog steeds boeien: “Van administratieve processen naar automatisering, databeheer om nu die data te gebruiken om nieuwe businessmodellen uit te bouwen.” Vandaag staat voor Xylos de digitale werkplek centraal, van infrastructuur tot communicatie met dochterbedrijf Bagaar als bouwer van digitale platformen en producten. Ook bij Ahlers als logistieke dienstverlener speelt ICT een steeds grotere rol. Ze worden steeds meer business partner waardoor bedrijven zich kunnen toespitsen op hun core business.
Lees verder onder de foto
Het ondernemerschap in coronatijden
Christian Leysen: “Informatica en logistiek zijn weinig rechtstreeks getroffen door de lockdown. Het gevaar van de huidige coronacrisis? Men zal door de combinatie met de nulrente te veel bedrijven steunen aan het eind van hun levenscyclus. Daardoor worden de nodige transformaties afgeremd. Veel beter zou men starters steunen of de overstap naar nieuwe activiteiten aanmoedigen. Crisissen versnellen immers de onvermijdelijke verandering in vraag en aanbod. Veerkracht komt te weinig van de overheid die sterk, slank en soepel moet zijn. Dé grote uitdaging van de relance is bedrijven en medewerkers waar nodig te heroriënteren naar nieuwe sectoren. Dat vereist een structurele modernisering van onze arbeidsmarkt. We hebben flexibiliteit en veerkracht nodig.”
Politiek virus
De combinatie politiek en zakenleven is voor Christian Leysen verrijkend. De beste wijze om welvaart en welzijn te creëren volgens hem is het goede samenspel tussen vrije markt en sociale regelgeving. Hij staat voor vrijheid van het liberalisme gekoppeld aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Net als in het bedrijfsleven is netwerken in de politiek belangrijk.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Bert Van Thilborgh: Surfen op golven van verandering
We leven in turbulente tijden. Iedereen voelt dat de wereld in een hoog tempo ingrijpen...
Interessante bedrijven
Agentschap Innoveren & Ondernemen
RH-Office bv