Cebeo en Out of Use: van circulaire mindset naar nieuw, Belgisch bos
Duurzaamheid zit in het DNA van Cebeo, marktleider in de verdeling elektrisch en elektrotechnisch materiaal. Zo bouwt het bedrijf momenteel aan een gloednieuw, bijna-energieneutraal distributiecentrum met een innovatief afval- en waterbeheer. Maar ook de IT-collega’s leveren een belangrijke bijdrage. Zij verhuisden recent naar het hoofdkantoor van Cebeo en besloten hun oude materialen te doneren aan Out Of Use voor hergebruik en recuperatie.
De duurzaamheidsgedachte van Cebeo
Verhuizen is de ideale gelegenheid om schoon schip te maken met oude spullen. Dat dacht ook de IT-dienst van Cebeo. Zij ruilden recent 17West in voor het Cebeo-hoofdkantoor in Waregem. Omdat ze al hun oude materialen niet zomaar wilden wegwerpen, deed Cebeo beroep op Out Of Use.
Stephanie Hinderyckx, verantwoordelijke sustainability bij Cebeo licht toe: “Door de jaren heen verzamelden we heel wat ICT-materiaal. Denk aan oude pc’s, laptops, schermen, servers en mobiele telefoons. Al deze toestellen waren stuk of verouderd, we moesten ze dus kwijt geraken. Maar ze gewoon in de vuilbak kieperen, strookt niet met onze duurzaamheidsvisie. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing. Die vonden we bij Out Of Use.”
Cebeo en Out of Use: circulaire mindset
“Eén van de IT-medewerkers bij Cebeo kwam met het idee om Out of Use in te schakelen”, gaat Stephanie verder. “Dat is een Belgisch milieubedrijf, gespecialiseerd in hergebruik en recyclage. Met een duurzame blik en circulaire mindset maximaliseren zij de waarde van oud materiaal. In totaal haalden ze bij Cebeo 8.358 kg afval e-waste op. Een vierde daarvan wordt vandaag hergebruikt en bijna 70 % werd gerecupereerd. Als je weet dat er maar 0,04 % van al dat afval wordt gestort, dan hebben we hier een mooie steen verlegd!”
Cebeo en Out of Use planten nieuw, Belgisch bos
Maar dat is nog lang niet alles. Cebeo doneert de opbrengst van dit materiaal via Out of Use aan Natuurpunt. Dat moet op termijn resulteren in een nieuw, Belgisch bos.
“Met de opbrengst zal natuurpunt maar liefst 702 m² bosgrond aanleggen in België. Dat kan zowel ergens in Vlaanderen als Wallonië zijn. Later dit jaar kunnen onze Cebeo-medewerkers dus nieuwe bomen planten in een bos dat we mogelijk maakten met ons ICT-afval. Zo geven we verder vorm aan de belangrijke duurzaamheidsgedachte.”
Lees ook:
Cebeo E-commerce: ook digitaal staat service voorop
Energietransitie: vandaag investeren is morgen welvaart creëren
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Bert Van Thilborgh: Surfen op golven van verandering
We leven in turbulente tijden. Iedereen voelt dat de wereld in een hoog tempo ingrijpen...
Interessante bedrijven
Agentschap Innoveren & Ondernemen
FERRAO Consulting