Belgomalt Pure Local pioniert met CO2-negatieve gerst van hier
Belgische bieren zijn wereldwijd bekend. Onze gerst kwam de laatste jaren echter vaak van het buitenland. Het Pure Local project van Belgomalt wil daar verandering in te brengen, maar dat is niet het enige doel/. Met ‘regeneratieve landbouw’ willen ze de gewassenteelt CO2-neutraal maken. Alexander Hendrickx, Benelux Craft Manager van Belgomalt-Boortmalt, hoopt dat dit een echte global gamechanger wordt.
‘Mout vasthouden’: mout als belangrijkste basisproduct wereldwijd
Als wijnadviseur-en liefhebber ben ik uiteraard meer thuis in de wijnwereld. Gelukkig blijkt Alexander een gedreven gids: na een bevlogen betoog van meer dan twee uur ben ik helemaal thuis in het unieke universum van mouterijen en brouwerijen.
Om bier te brouwen heb je gerst nodig, daar maak je dan mout van. Waarom en hoe doen we dat? De zetmelen in gerst zijn te groot en complex voor het gistproces. Daarom laten we enzymen deze complexe suikers ‘verknippen’. Zo krijg je cellen die wel meewerken in het gistproces. Die enzymen zijn al aanwezig in gerst, maar om deze te activeren heb je wel een tussenkomst nodig. Die tussenkomst noemen we mouten en daar maken we dus mout van de grove gerst.
De dorstigen laven begint in de Antwerpse haven: Belgische Boortmalt is (m)out of league
Voor een lange tijd is bier brouwen een korte keten geweest. Sinds het begin van de vorige eeuw zijn er echter steeds minder mouterijen in België. Daardoor worden die ketens steeds langer. Van de 3000-tal brouwerijen begin vorige eeuw waren er amper een 100-tal brouwerijen over in 2001. De mouterijen zijn tegenwoordig zelfs maar op één hand te tellen. Boortmalt is een van de enigen die deze afvallingsrace heeft doorstaan. Een expansie in de Antwerpse haven legde de basis voor grote uitbreidingen. Na een fusie en een overname de volgende jaren verhuisde het Boortmeekbeekse bedrijf definitief naar Antwerpen. Zo legden ze de basis om de grootste mouter ter wereld te worden.
Globaal én lokaal: regeneratieve plaatselijke productie voor een toekomstbestendig verhaal
Brouwerijen zijn wereldwijd aan een opmars bezig, maar het aantal Belgische mouters juist niet. De vier overgebleven mouters moeten dan ook nog eens op geïmporteerde gerst rekenen. Daarom hadden kleinschalige ‘craftbrewers’ een zeer kleine keuze om van de lokale markt te kopen. Een tiental jaar geleden was Belgomalt zelfs geen optie voor deze brouwerijtjes, want zij leverden enkel in bulk. Om ook voor deze lokale spelers een partner te zijn richtten we submerken op per regio. Via deze submerken biedt Boortmalt kleinere verpakkingen met een gevarieerd gamma mouten.
Zo is Belgomalt het submerk voor de Benelux. Een aantal gepassioneerde agronomen zorgden voor enkele inspirerende ideeën en wouden een project opstarten in de regio rond Gembloux. Dit is het graanhart van België. Dit project wou de daling van gerstbouw in ons land een halt toeroepen. Het project begon met 4 boeren, goed voor een 100 ton gerst en na een succesvolle start werd het tijd om te schalen. Met deze uitbreiding gingen we voluit voor de factor ‘lokaal’ en nu schrijven we mee aan een vernieuwend verhaal. Belgomalt Pure Local was geboren!
Rendabel én CO2-negatief: regeneratieve landbouw als toekomstbestendig alternatief
Landbouw wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Voeding is een primaire basisbehoefte, maar vaak leidt landbouw ook tot verarming van de bodem en is er een grote CO2-emissie aan verbonden. Regeneratieve landbouw helpt met beide kwalen en biedt dus een positief perspectief.
In plaats van akkers braak te laten liggen in het tussenseizoen, kan je bodembedekkers planten. Zo behouden akkers hun ‘longfunctie’ tijdens de herfst- en wintermaanden én zorg je voor ‘ondergrondse optimalisatie’. De bodembedekking zorgt namelijk voor een natuurlijke afdekking en de wortels van deze bodembedekkers voorkomen erosie. Daarbovenop effenen ze letterlijk het pad voor de opbrengstgewassen, zodat die makkelijker hun weg vinden naar de diepere lagen om water en voedingsstoffen te vinden. Daardoor worden mesten & ploegen ook zo goed als overbodig én daalt de uitstoot drastisch. Dit maakt landbouw niet langer een deel van het probleem, maar een essentieel element van de oplossing.
Meer en meer boeren zijn er nu ook van overtuigd dat dit ‘the way to go’ is.
“My Soil Capital levert een onmisbare ondersteuning voor het Pure Localproject. Het systeem registreert per akker de uitstoot en afscheiding van CO2. Dan vergelijkt het die cijfers met ISO-gecertificeerde gegevens.
Van anonieme plas naar verantwoord glas: duurzaam bier garandeert dubbel plezier
Bij Belgomalt Pure Local willen ze die boeren ook letterlijk een gezicht geven. Deze boeren zorgen er namelijk voor dat fundament waarmee we aan de slag gaan. Uiteraard doet Belgomalt er ook alles aan om zo duurzaam mogelijk te mouten. Zo zetten ze ook vol in op hun rol als schakel tussen boer en brouwer. Daarbij zetten ze die laatste ook aan om mee te gaan in de ‘Pure Local’ visie. Die samenwerkingen zorgen voor een CO2-neutraal, of zelfs -negatief, eindresultaat. De ‘next steps’ zijn om ook de consumenten mee te betrekken en te werken met blockchaintechnologie. Zo willen ze de hele cyclus traceren én visualiseren.
Met de regeneratieve werkwijze wordt C02-negatieve landbouw haalbaar en betaalbaar. Op die manier is landbouw niet langer een deel van het probleem maar een essentieel element van de oplossing!
Lees de volledige insider story op: www.issuu.com
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Bert Van Thilborgh: Surfen op golven van verandering
We leven in turbulente tijden. Iedereen voelt dat de wereld in een hoog tempo ingrijpen...
Interessante bedrijven
Agentschap Innoveren & Ondernemen
RH-Office bv
FERRAO Consulting