leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Belgische kmo’s kijken iets positiever naar economie dan voorbije jaren

Bedrijfsbeheer

Bijna helft van kmo’s wil nog in 2024 meer personeel aanwerven

Bijna de helft van de kmo’s (48%) wil dit jaar nog bijkomend personeel aanwerven. Dat zijn er meer dan zes maanden geleden, toen 44% extra personeel in dienst wou nemen. Waar zes maanden geleden nog 77% dacht dat het moeilijk zou zijn om geschikte werknemers voor de openstaande functies te kunnen aantrekken, verwacht nu nog ‘maar’ 69% dat de zoektocht naar de witte raaf moeilijk wordt. Ook opvallend: bedrijfsleiders zien de toekomst iets rooskleuriger tegemoet dan de voorbije jaren. 35% heeft positieve economische vooruitzichten voor zijn/haar bedrijf. Dat alles blijkt uit de halfjaarlijkse kmo werkbarometer van Acerta, ETION en VKW Limburg die meer dan 400 kmo-bedrijfsleiders heeft bevraagd tijdens de laatste verkiezingspeilingen in mei.

Kort voor de verkiezingen, toen de peilingen al duidelijk maakten hoe de politieke kaarten geschud zouden worden, polsten Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg naar de toekomstverwachtingen van de Belgische bedrijfsleiders. Wat blijkt? Kmo’s zien de toekomst nu duidelijk rooskleuriger in dan zes maanden geleden. 35% heeft positieve economische verwachtingen voor zijn/haar bedrijf, dat zijn er iets meer dan in de voorbije jaren. Het aandeel met slechte vooruitzichten staat met 10% op het laagste peil in drie jaar. De overige 55% kijkt neutraal naar de economische evoluties de komende maanden.

Figuur 1: Inschatting door kmo’s over hun economische vooruitzichten


Kmo’s willen aanwerven

In lijn met hun toekomstperspectief, willen duidelijk meer kmo’s dit jaar nieuw personeel in dienst nemen, in vergelijking met zes maanden geleden. 48% van de bevraagde bedrijfsleiders is van plan om bijkomende werknemers aan te werven. Zes maanden geleden was dat nog 44%.

Figuur 2: Aanwervingsplannen kmo’s


Meer kmo’s schatten hun kansen op de arbeidsmarkt gunstig in

Uit de kmo werkbarometer blijkt tot slot dat de bedrijfsleiders de arbeidskrapte duidelijk als iets minder nijpend ervaren. Bijna zeven op de tien (69%) verwachten weliswaar dat de zoektocht naar geschikt personeel nog moeilijk tot zeer moeilijk zal worden, maar een half jaar geleden lag dat aandeel met 77% nog een stuk hoger. Meer nog: 8% verwacht zelfs dat de zoektocht makkelijk tot zeer makkelijk wordt. Enkel in mei 2021 lag dat percentage nog hoger (11%).

Hannelore Van Meldert, directeur talent acquisitie en oriëntatie bij Acerta Consult, geeft toelichting: “De Nationale Bank voorspelt dat de Belgische economie in het tweede kwartaal van 2024 met 0,4% zal groeien. Belgische kmo’s blijven optimistisch en willen blijven aanwerven, maar de arbeidskrapte blijft een uitdaging. Dat bevestigt ook de spanningsindicator van de VDAB: gemiddeld zijn er slechts 2,5 werkzoekenden zonder werk per vacature. Daarom is het cruciaal dat kmo’s hun aanwervingen baseren op vaardigheden en potentieel. Door dit objectief in kaart te brengen en een gericht ontwikkelplan op te stellen, kunnen ze de opstart en begeleiding van nieuwe medewerkers goed aanpakken.”
Geert Janssens, hoofdeconoom Etion, en Johan Schildermans, VKW Limburg: “We zien dat de kmo’s in ons land nog afwachtend zijn, gezien de politieke situatie. Het blijft voor bedrijven moeilijk om vooruit te kijken, ook tegen de achtergrond van de grote geopolitieke gebeurtenissen. We zien bijvoorbeeld dat de industrie het nog steeds moeilijk heeft als gevolg van de hoge energiekosten. Het wordt nu afwachten voor onze bedrijven hoe zowel economie als politiek de komende maanden gaan bewegen.”
Figuur 3: Inschatting van de kansen om geschikt personeel aan te trekken


Over de cijfers

De gegevens zijn het resultaat van de vijfde kmo werkbarometer die Acerta in samenwerking met de ondernemersorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (minder dan 100 werknemers). Aan deze editie van mei 2024 namen 414 respondenten-kmo’s deel.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials