Beleidsnota ruimtelijke economie zet krijtlijnen van ‘businesstad’ Antwerpen uit
De stad Antwerpen heeft een nieuwe beleidsnota ruimtelijke economie. Deze nota positioneert voor de komende 10 jaar Antwerpen als een innovatieve businessstad. Enkele krachtlijnen. (foto: @Gianni Camilleri)
Slim verweven van economie en wonen
Deze nieuwe beleidsnota voor ruimtelijke economie vertrekt vanuit verschillende types van bedrijfsomgevingen. Hierdoor kan de economische bedrijvigheid worden verweven in een woonomgeving. In gemengde woon-werkzones worden onder meer ‘bedrijvige knopen’ vastgelegd: plekken die vaak een historische bedrijvigheid kennen, en waar wonen, werken, handel, horeca en recreatie samengaan zonder elkaar te hinderen.
Samenvatting beleidsnota Antwerpen
Aan de hand van een marktanalyse met het jaar 2030 als perspectief zijn dit enkele bevindingen uit de nota:
- Ontwikkeling van kantoren moet gericht zijn op flexibele werkvormen. De geplande projecten zijn goed voor 140.000 m² vastgoed.
- Voor kmo’s en industrie is er op basis van ramingen een bijkomende behoefte aan bedrijfsterreinen van 83 tot 133 hectare.
- Versterken van kernwinkelgebieden en in winkelarme gebieden bij voorkeur herbestemmen van handelspanden voor wonen.
Innovatiemilieus
Om Antwerpen sterker te ontwikkelen als innovatieve businessstad krijgen zogenaamde ‘innovatiemilieus’ een plek toegewezen. Hierbij wordt het verschil gemaakt tussen een ‘campus’ (een bedrijvige zone ontwikkeld rond een organisatie of een instelling, zoals de universiteitscampus Drie Eiken in Wilrijk), een ‘innovatiedistrict’ (een cluster van innovatiehubs met BlueChem en The Beacon als voorbeelden) en een ‘gespecialiseerd bedrijventerrein’ (die thematisch of sectorieel lichte industriële activiteit combineert met onderzoek en ontwikkeling, zoals op Blue Gate Antwerp).
Economie lokaal versterken
Aan de hand van deze beleidsnota zal de stad Antwerpen de economische bedrijvigheid lokaal versterken. In dit kader staan extra acties gepland zoals een studie om slimme verweving in woon-werkgebieden als richtinggevend principe te vertalen en bijvoorbeeld in de bouwcode op te nemen.
Kantoren: ruimte maken voor kmo’s
Voor kantoren wordt in overleg met de sector een aanpak uitgewerkt om aftands kantorenvastgoed aan te pakken. Bij grotere stadsontwikkelingsprojecten zoals de strategische overkapping van de Ring staat maatwerk in functie van de verweving centraal. De stad zal ruimte vrijwaren voor kmo’s en industrie en een compensatieplan uitwerken voor de onbruikbare ‘paarse zones’. Dit zijn kmo- of industriezones die omwille van hun bufferfunctie bijvoorbeeld niet ontwikkeld kunnen worden.
Claude Marinower, schepen voor economie, industrie en innovatie, ziet de kansen van deze beleidsnota:
“Dit is een mooi instrument om de economische structuur van onze stad op een duurzame manier te versterken. En om de diversiteit aan bedrijvigheid ruimtelijk te verankeren en voluit te gaan voor slimme verweving. Bovendien biedt ze een voorspelbaar investeringskader aan ondernemers, waardoor ze gerichter keuzes kunnen maken. Zo versterken we de positie van Antwerpen als een innovatieve businessstad.”
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Bert Van Thilborgh: Surfen op golven van verandering
We leven in turbulente tijden. Iedereen voelt dat de wereld in een hoog tempo ingrijpen...
Interessante bedrijven
RH-Office bv