Vlaamse Overheid | Europa WSE

#Boost je leercultuur met een gratis consult van een leercoach

Medewerkers die levenslang leren zijn langer inzetbaar en maken je kmo futureproof. Maar hoe motiveer je de mensen in je organisatie om zich bij te scholen? Europa WSE ondersteunt je daarbij met de campagne #Boost je leercultuur. Je kan gratis een beroep doen op een leercoach. Samen met jou stelt die een actieplan op maat van je kmo op. Met de focus op betere leeractiviteiten en een optimalisering van de leercultuur.

Met de steun van Europa en de Vlaamse overheid helpt Europa WSE (Werk & Sociale Economie) burgers om hun talenten te ontplooien op de werkvloer en daarbuiten. Zo kan de hele maatschappij daar de vruchten van plukken. Eén van de initiatieven is Boost je leercultuur, een begeleidingstraject voor kmo’s in hun evolutie tot een lerende organisatie.

Meld je hier aan om je leercultuur te boosten

Wat houdt #Boost je leercultuur in voor je kmo?

Met deze campagne helpt Europa WSE je om het leertraject in je kmo te optimaliseren. Dit gebeurt op maat van je medewerkers en je bedrijf. Leercoaches analyseren tijdens een intakegesprek je situatie en de behoeften met betrekking tot de leergoesting en -cultuur in je kmo. Zo kan je samen een actieplan opstellen om van je onderneming een stimulerende leeromgeving te maken. Een plaats die je medewerkers goesting geeft om te leren en te blijven leren. In het actieplan bepaal je welke resultaten je vooropstelt, met welke medewerkers je aan de slag gaat en welke leeractiviteiten je wil aanpakken. Vervolgens gaat de leercoach aan de slag met jou en je medewerkers. Dat kan gaan van workshops en trainingen tot webinars en andere activiteiten. De duur van een begeleiding binnen het kader van #Boost je leercultuur varieert naargelang de concrete hulpvraag en de noden.

In het actieplan bepaal je welke resultaten je vooropstelt, met welke medewerkers je aan de slag gaat en welke leeractiviteiten je wil aanpakken.

Wie komt in aanmerking voor gratis begeleiding via #Boost je leercultuur?

Geef je werk aan minder dan 250 werknemers en ben je gevestigd in het Vlaams Gewest, dan kom je (onder bepaalde voorwaarden) in aanmerking voor gratis begeleiding door een leercoach. Die bekijkt de situatie van je kmo en werkt een plan op maat uit. De focus kan liggen op specifieke teams of doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan kortgeschoolde werknemers en werknemers ouder dan 50 jaar, die soms minder leermogelijkheden krijgen of grijpen.

Je zal medewerkers sneller motiveren om een training bij te wonen, indien ze die ervaren als een efficiënte en aangename manier om nuttige kennis te verwerven.

Elke regio kreeg een zorgvuldig geselecteerde dienstverlener toegekend.

  • Alert! Voor de provincie West-Vlaanderen
  • Vico Consult voor de provincie Oost-Vlaanderen
  • Room without a roof voor de provincie Antwerpen
  • Obelisk voor de provincies Vlaams-Brabant en Limburg

Waarmee kunnen de leercoaches je kmo helpen?

Dit is een greep uit de hulpvragen die op het platform van de #Boost je leercultuur-campagne binnenkwamen.

  • Onze onderneming biedt veel opleidingsmogelijkheden, maar de medewerkers lijken die opportuniteiten niet aan te grijpen. Hoe zorgen we ervoor dat ze gemotiveerd zijn om onze opleidingen te volgen?
  • Mijn medewerkers volgen geregeld een opleiding, maar ik merk dat het geleerde moeilijk blijft hangen en niet echt een vervolg krijgt op de werkvloer. Hoe zorgen we voor de blijvende toepassing van een opleiding in de praktijk?
  • We werkten een mooie opleiding uit voor onze IT’ers. Aangezien niet iedereen dezelfde functie heeft, vinden sommigen de opleiding evenwel niet relevant. Hoe zorgen we ervoor dat de opleiding goed aansluit bij ieders noden?
  • Onze werknemers moeten jaarlijks een veiligheidsopleiding volgen, maar zien er het nut niet van in. De meesten letten amper op tijdens de opleiding ‘want ze weten alles al’. Hoe zorgen we ervoor dat ze onze verplichte opleidingen niet als ‘verloren tijd’ beschouwen en dat onze mensen effectief iets bijleren?
  • Bij een selectie-interview vragen sollicitanten mij wat we organiseren rond leren en groeien, maar ik kan daar eigenlijk moeilijk een antwoord op geven.
  • Ik krijg mijn zaakvoerder moeilijk overtuigd van het nut van opleidingen, hij ziet dit eerder als tijd- en financieel verlies.
  • Wij zetten altijd in op dezelfde vormen van leren: klassieke opleidingen – maar we willen verdere stappen zetten in andere leervormen en hier iets innovatiever in zijn.

Je leercultuur boosten begint hier

#Boost je leercultuur: de praktische aanpak

De leercoaches bekijken in de eerste plaats het huidige leerklimaat binnen de kmo. Bestaat er een opleidingscultuur en wat houdt die in? Zijn de medewerkers gemotiveerd om bij te leren? Hoe kunnen we ze ‘leergoesting’ geven? Hoe ziet het opleidingsaanbod eruit? Is er ook aandacht voor de zogenaamde ‘soft skills’? Maar er gaat eveneens veel aandacht uit naar de leeractiviteiten zelf. Bereiken ze hun doel? Vinden de medewerkers ze relevant en vooral boeiend? Sluiten ze aan bij wat ze nodig hebben? Maken de opleiders gebruik van aangename en/of innovatieve leervormen? Kunnen de deelnemers de opgedane kennis onmiddellijk toepassen in de praktijk? Je zal medewerkers sneller motiveren om een training bij te wonen, indien ze die ervaren als een efficiënte en aangename manier om nuttige kennis te verwerven.

Als je medewerkers goesting krijgen om bij te leren, zullen ze beter presteren, meer betrokken zijn bij de onderneming en bijdragen aan je groeistrategie

Hoe kan je medewerkers motiveren om bij te leren?

We lijsten enkele voorbeelden uit de praktijk op, concrete cases die de #Boost je leercultuur-coaches met succes toepasten. Vanzelfsprekend bestaan er nog tal van mogelijkheden. Het gaat zoals gezegd om maatwerk. Coach en kmo bepalen samen welke methodes het meeste kans op succes hebben.

  • Een intakegesprek voeren met management én werknemers en het in kaart brengen van de doelstellingen/noden.
  • Een buddywerking/mentorship opzetten. Kennis rechtstreeks overdragen van mens tot mens helpt om snel nieuwe vaardigheden op te pikken.
  • Opleidingen inkorten, wat ballast is weglaten of inhoud spreiden over kortere en gerichte modules.
  • Trainingen aanvullen met continue leerondersteuning op de werkplek.
  • Workshops organiseren rond de groeimindset en het voeren van leer- en groeigesprekken, impactvolle feedbackdialogen… Feedback geven en ontvangen zijn essentiële vaardigheden.
  • Methodieken voor kennisdeling implementeren op de werkplek.
  • Reële praktijkervaringen behandelen tijdens intervisies. Cases in workshops of opleidingen aanpassen aan de situatie en uitdagingen van het team.
  • Inspireren om zelfstandig te leren via een business-game.
  • Praktijksimulaties met acteur om het geven van feedback in specifieke werksituaties te oefenen (relevantie)

Enkel winnaars bij #Boost je leercultuur

Meer retentie en een betere instroom van talent zijn vandaag cruciaal, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Investeren in de opleidingen voor werknemers betekent investeren in productiviteit en toekomstbestendigheid. Iedereen wil expert zijn en blijven in zijn vak. Geef je mensen kansen om zich persoonlijk en professioneel te ontplooien. Zo voelen ze zich gewaardeerd en staan ze sterker in hun job. Als je medewerkers goesting krijgen om bij te leren, zullen ze beter presteren, graag voor jou blijven werken, meer betrokken zijn bij de onderneming en bijdragen aan je groeistrategie. Hun werknemerservaring krijgt een fikse boost en ze zijn langer inzetbaar. Je kmo haalt meer competenties en vaardigheden in huis en profileert zich als een aantrekkelijke werkgever. Je hebt een streepje voor tegenover de concurrentie om vacatures in te vullen.

Klaar om je leercultuur te boosten? Meld je nu aan!

Medewerkers die levenslang leren blijven inzetbaar, versterken je organisatie en zijn productiever. Kansen krijgen om zich te ontplooien versterkt hun positieve werknemerservaring. Je hebt er dus belang bij een motiverende leercultuur tot stand te brengen in je organisatie. Europa WSE ontzorgt je via #Boost je leercultuur met professionele begeleiding door een leercoach. Download de infofiche voor kmo’s en meld je aan. Het kost je niets maar… kan je heel veel opleveren.

De actie loopt van

02-12-2024 t/m 02-06-2025

Contactinformatie

  • Vlaamse Overheid | Europa WSE
    Simon Bolivarlaan 17
    1000 Brussel
Bekijk de socials