Waaraan moeten kantoorwerktafels voldoen?

Facility

Een werktafel heeft als functie – het woord zegt het zelf – om u zo aantrekkelijk mogelijk aan te zetten tot efficiënt werken. Werktafels met een oneffen horizontaal vlak bijvoorbeeld, zullen niemand aansporen om aangenaam te werken. Voor alle duidelijkheid: de werktafel heeft een vlak bovenblad, licht getint, maar niet glanzend of spiegelend. Enkele andere vuistregels die in overweging kunnen genomen worden.

De hoogte van een werktafel

De hoogte van de tafel moet worden aangepast aan de werkhoogte van de voorarmen. Eerst moet dus de stoel correct worden ingesteld zodat de tafel op basis van de hoogte van de armsteunen kan worden ingesteld. Door een verschillende lichaamsbouw kan het best zijn dat personen met dezelfde grootte toch een verschil in tafelhoogte van 4 of 6 cm hebben. Om die reden zijn gemeenschappelijke tafels, waar verschillende mensen aan zitten, niet geschikt om intensief beeldschermwerk uit te voeren.

Zorg dat tafels die door meerdere personen worden gebruikt of tafels die ook voor staand werk moeten dienen vlot en gemakkelijk kunnen geregeld worden. Hiervoor is een elektrisch instelsysteem of een systeem met een draaihendel ideaal. Let er ook op dat de tafel over een hoogte-indicatie beschikt.

Bij tafels met een vaste hoogte kunnen enkele eenvoudige maatregelen een slechte zithouding voorkomen. Gebruik een voetensteun bij te hoge tafels. Bij een te lage tafel kan men de tafelpoten verlengen door er iets onder te plaatsen. Dit is echter geen ideale oplossing.

De vorm van de tafel

Voor het meeste kantoorwerk met een flatscreen voldoet een rechthoekige tafel van 80 x 160 cm. Combinaties met een hoekopstelling (scherp of afgerond) vermoeilijken het juiste gebruik van de armsteunen. Het gevolg is vaak dat de werknemer armsteunen onder tafel schuift en de met een gebogen rug, opgetrokken schouders en met de ellebogen op het tafelblad werkt.

Bij kantoorwerk waar men meer ruimte nodig heeft of afwisselt tussen toetsenbord en andere taken, kan een licht uitgehold tafelblad een goede oplossing zijn. Zo kan gemakkelijker van positie veranderd worden.

Werktafels met een vaste hoogte kunnen alleen gedurende korte tijd worden gebruikt als de hoogte is afgesteld op werkzaamheden en lengte van de gebruiker. De hoogte voor werktafels met een vaste hoogte is ongeveer 75 cm. Indien de tafel voor de gebruiker te hoog is, dan mag de tafel passend worden gemaakt door een voetensteun.

De dikte van het bovenblad inclusief draagconstructie mag aan de voorzijde van maximaal 5 cm zijn.

De werktafel moet de gebruiker een vrije beenruimte met een diepte van minimaal 65 cm en een vrije ruimte voor de voeten van minimaal 80 cm bieden.

Vóór een werkblad te kiezen, ga er eerst altijd eens achter plaats nemen. Test uit of het werkblad u bevalt of niet. Doe dit voor u tot aankoop overgaat en niet nadien.

Voor meer inlichtingen kan men altijd terecht bij het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk.

Info: www.beswic.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials