Waaraan moeteen kantoorstoel voldoen?

Facility

Een ergonomische bureaustoel, die een gezonde houding stimuleert en rugklachten kan doen voorkomen moet beantwoorden aan enkele criteria.

Wie zijn gezondheid en zijn werklust wil beschermen, kan maar best kiezen voor een degelijke, ergonomische bureaustoel. Aan welke voorwaarden moet een kantoorstoel voldoen? Een samenvatting:

- Een in hoogte verstelbare zitting, minimaal tussen 41 en 53 cm gemeten in het midden van de zitting in belaste toestand

- De zitting zelf is ten minste 44 cm diep en 40 cm breed

- De zitdiepte van rugleuning tot de voorzijde van de zitting is instelbaar minimaal tussen 40 en 44 cm

- Een rugleuning, die ten minste 37 cm hoog is, en voorzien is van een lende steunvlak van 22 cm hoog met een verticale bolling met een straal die ligt tussen de 25 en 30 cm

- Korte armsteunen (ten minste 20 cm afstand van voorzijde armsteun tot voorzijde zitting), die in hoogte verstelbaar zijn tussen 20 en 27 cm boven de stoelzitting. Bij gebruik van een muis verdienen de armsteunen meer aandacht. Breedte instelling (42 tot 50 cm) en een groter hoogte instelbereik (20 tot 30 cm). De normen zijn opgeschreven in 1984. Sinds die tijd is de werkplek sterk veranderd. De nieuwe stoelen bevatten daarom naast de wettelijke vereisten ook veel nieuwe, nuttige snufjes zoals schuifzittingen, in hoogte verstelbare armsteunen en langere gasveren.

Respecteer verder ook deze ergonomische regels:

- Beweeg op uw stoel om zodoende een dynamische zithouding aan te nemen. Zo krijg je een doorbloeding van de spieren en een stimulering van de bloedcirculatie, distributie van voedingsstoffen en zuurstof.

- Hou een zo recht mogelijke rug zodat de wervels hun natuurlijke constructiehouding kunnen aannemen. Geleidelijk aan zakt u toch door en zult u zich moeten aanporren om een rechtere houding aan te nemen.

- Hel geregeld naar achteren met de rugleuning van uw stoel om de druk op uw tussenwervels te verminderen. De tussenwervels zijn zeer belangrijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de flexibiliteit van de ruggengraat. Ze doen dienst als schokbrekers. De gezondheid van de tussenwervels hangt af van de aanvoer van een vloeistof die voedingsstoffen bevat, noodzakelijk voor het herstel van de cellen binnenin de schijf. De aanvoer van deze stoffen is gerelateerd aan de druk op de schijven (diskus). Deze druk is hoger of lager naargelang de positie van de persoon.

- Neem zoveel mogelijk een correcte zithouding aan. Werk alleen maar met een stoel die een goede ondersteuning van het lichaam garandeert. Met andere woorden:

- Bezet het gehele zitoppervlak van uw bureaustoel

- Hou uw rug dicht tegen de rugleuning

- Hou uw knieën in een hoek vanaf 95° en neem een zit die in hoogte verstelbaar is

- Hou uw ellebogen in een hoek van 90° en kies voor armleuningen die in hoogte verstelbaar zijn

- Voorkom een druk in de knieholte, pas de zitdiepte hiervoor aan

- Neig naar achteren om de druk op de tussenwervelschijven (discus) te verminderen, de hoek rugleuning/zit te vergroten voor o.a. een betere bloedcirculatie

- Beweeg op uw stoel, neem een dynamische zit aan

- Gebruik alleen een stoel die een goede ondersteuning geeft aan het lichaam

- Gebruik een stoel waarvan hendels en gebruikstoetsen geoptimaliseerd zijn. Dit houdt in dat alle functies bedienbaar zijn vanuit een zitpositie. De gebruikstoetsen dienen logisch geplaatst, intuïtief en gemakkelijk in het gebruik te zijn.

Wie hiermee rekening houdt zal ongetwijfeld minder rug- en nekklachten hebben, de twee grootste oorzaken van ziekte-afwezigheid in het bedrijfsleven.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials