Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Vijftigplussers langere tijd afwezig bij ziekte

HR

Werknemers zijn steeds langer ziek. Uit cijfers van het sociaal secretariaat Securex blijkt dat dagelijks ongeveer zes procent van de werknemers ziek thuisblijft. Vooral langdurige ziektes doen dat aantal aanzienlijk stijgen.

In 2013 was 2,27 procent van de werknemers meer dan één jaar ziek. Het is de eerste keer dat langdurig zieken meer ziektedagen voor hun rekening nemen dan werknemers die af en toe een korte periode ziek zijn.

Volgens Heidi Verlinden, onderzoekster bij Securex, is dat hoge aantal te wijten aan de vergrijzing. Het aantal vijftigplussers op de arbeidsmarkt is de voorbije jaren verdubbeld, net zoals het aantal langdurig zieken. Oudere werknemers zijn minder vaak ziek, maar als ze ziek worden, dan zijn ze voor langere tijd afwezig. Dat is de reden waarom een werknemer ouder dan vijftig dubbel zoveel dagen afwezig is in vergelijking met zijn jongere collega.

Stress

Een andere oorzaak voor de langere afwezigheid is stress. In 2013 waren klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid en depressie goed voor maar liefst 37 procent van de afwezigheidsdagen. Dat is de helft meer dan acht jaar geleden.

Volgens Securex zal de afwezigheid de komende jaren nog verder stijgen, tenzij de werkgevers hun mentaliteit veranderen. Verlinden: "Het aandeel van de oudere werknemers zal niet verminderen, maar in de meeste bedrijven is het werk nog te weinig op maat van oudere werknemers. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het nochtans erg belangrijk om die werknemers te behouden. Helaas beseffen bedrijven dat pas als de werknemer ziek is."

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials