“Verlaging vennootschapsbelasting, maar met economisch-sociale correctie”

Finance

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil bedrijven laten kiezen tussen twee systemen: een vennootschapsbelasting van 34% met behoud van aftrekposten, zoals de situatie nu is, of een lager tarief van 20% of 22% zonder aftrekmogelijkheden. Voor NSZ niet meteen een slecht idee, maar de ondernemersorganisatie wil ook de piste van een rechtvaardiger belastingsysteem laten onderzoeken en vindt dat ondernemingen die bijdragen aan de economie en werkgelegenheid creëren extra fiscaal ondersteund moeten worden.

Die extra ondersteuning kan bijvoorbeeld via een degressief tarief in de vennootschapsbelasting na eerst wat gunstregimes te hebben afgeschaft. “We willen absoluut vermijden dat holdingstructuren, financieringsvehikels en andere lege dozen die niets bijdragen tot onze economie kunnen genieten van fiscale gunstregimes”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Want uiteindelijk draait de kleine ondernemer daarvoor op.”

NSZ vraagt dat er eerst schoon schip wordt gemaakt in allerhande gunstregimes om vervolgens de vrijgekomen middelen naar de kmo’s te laten terugvloeien door een verlaging van de vennootschapsbelasting voor ondernemingen die bijdragen aan de economie van dit land.

Die economisch-sociale correctie is volgens de ondernemersorganisatie perfect mogelijk door te werken met een degressief tarief in de vennootschapsbelasting. Ondernemingen die dan wezenlijk bijdragen tot onze economie, zoals de meeste micro-ondernemingen en kmo’s in ons land, betalen dan procentueel minder vennootschapsbelasting, volgens NSZ niet meer dan fair ten opzichte van al die speciaal opgezette constructies die er enkel op uit zijn om zo weinig mogelijk belastingen te betalen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials