Verhoogde transparantie met uitwisseling gegevens financiële instellingen

Finance

De federale regering keurde vrijdag 29 mei jl op voorstel van de minister van Financiën een voorontwerp van wet goed dat de Federale Overheidsdienst Financiën toelaat om rekeningen van buitenlanders op te vragen bij Belgische financiële instellingen, en om deze vervolgens ter beschikking te kunnen stellen aan andere landen.

Dit is de volgende stap in de FATCA*-wetgeving die bestaat uit akkoorden met de VS en andere landen om belastingontduiking te vermijden.

Daarom zullen alle Belgische financiële instellingen de gevraagde informatie moeten rapporteren aan de Federale Overheidsdienst Financiën. De FOD speelt op zijn beurt alle informatie door aan de belastingadministraties van andere landen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt: “Met deze maatregel schrijven we ons in in de wereldwijde automatische uitwisseling van financiële inlichtingen. Dit is een belangrijk instrument tegen belastingontwijking en tegen internationale fiscale fraude.”

Het voorontwerp van wet zal voor advies voorgelegd worden aan de Raad van State en de Privacycommissie.


* Foreign Account Tax Compliance Act. Fatca wordt generiek gebruikt maar slaat strikt genomen enkel op de uitwisseling met de VS, ten aanzien van de EU spreekt men van richtlijn 20111/16/EU en ten aanzien van OESO van CRS (Common Reporting Standard).

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials