Vanaf 1 oktober 2010: speekseltest om druggebruik op te sporen

Mobiliteit

Hoewel de actualiteit aantoont dat het besturen van een auto de volledige concentratie van de bestuurder opeist, zijn er nog vele chauffeurs die zich laten verleiden tot een onverantwoord gedrag, o.a. door niet handenvrij te telefoneren achter het stuur, door dronken of onder invloed van drugs achter het stuur te zitten. Er gaat strenger opgetreden worden vanaf 1 oktober 2010.

Bij een ongeval wordt dit onverantwoord gedrag vaak als excuus of verzachtende omstandigheid beschouwd. De overheid is nu toch – met ingang van 1 oktober 2010 – definitief van plan strenger op te treden.

Druggebruik zal onmiddellijk vastgesteld kunnen worden

Vanaf 1 oktober 2010 kunnen autobestuurders onderworpen worden aan een speekseltest, waarmee de politie zelf kan bepalen of een bestuurder al dan niet onder invloed van drugs verkeert.  Voorheen kon dit wettelijk alleen maar voor het nemen van bloed- en urinecontroles. Weldra dus ook om druggebruikers te ontmaskeren. In de praktijk wordt een sonde op de tong speeksel afgenomen dat nadien in een geïnformatiseerd toestel wordt ingebracht. Na slechts enkele ogenblikken brengt het toestel verslag van de vaststelling. Met andere woorden: na enkele ogenblikken is bekend of de persoon al dan niet onder invloed van drugs rijdt. De maatregel wordt pas op 1 oktober 2010 ingevoerd omdat ondertussen nog tests kunnen gehouden worden om de fabrikant te bepalen die de opdracht krijgt om de sondes te leveren aan de politie. 

Verontrustend

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) schat dat in ons land 100.000 personen zonder rijbewijs een voertuig besturen, d.w.z. dat 1 chauffeur op 50 zonder rijbewijs op de baan is. Een gigantisch aantal roekelozen, waarvan je mag hopen dat ze nooit bij een aanrijding betrokken zijn. 

Het BIVV pleit om de pakkans van deze onverantwoordelijken te vergroten. Gemiddeld worden 18.000 bestuurders per jaar betrapt op rijden zonder rijbewijs. Wat er met hen gebeurt wanneer ze betrapt worden, is niet precies bekend. 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Autovak

  • Velodi

  • Hyundai

Bekijk de socials