anr-banner.gif

Tweederde van Belgische kmo’s blokkeert geen potentieel gevaarlijke websites

IT

Ruim tweederde (69 procent) van de Belgische kmo’s blokkeert geen websites die een potentieel gevaar kunnen vormen voor het bedrijf.  Van de ondervraagde Belgische kmo’s die wel websites blokkeren (31 procent), doet het overgrote deel dit (72 procent) omdat hun werknemers hiermee teveel tijd verliezen.

Een andere belangrijke reden om bepaalde websites te blokkeren (62 procent) is het voorkomen van schade aan het bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek naar de beveiliging bij 197 Belgische kmo’s door internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro.
 
Uit het onderzoek van Trend Micro blijkt verder dat Belgische kmo’s zich het meest zorgen maken over virusaanvallen en het al dan niet bewust downloaden van schadelijke softwarecode via e-mail en internet (76 procent). Spam is voor 67 procent van de ondervraagde kmo’s een reden tot zorg. Verder maken Belgische kmo’s zich zorgen over hackers (58 procent), datacorruptie (52 procent) en phishing (46 procent).

Hoewel virussen en schadelijke softwarecode, spam, hacking en phishing allemaal kunnen leiden tot datadiefstal, geeft slechts 46 procent van de Belgische kmo’s aan zich zorgen te maken over het verlies of de diefstal van bedrijfsgegevens. Opmerkelijk is ook dat 68 procent van de ondervraagde kmo’s niet vreest voor datadiefstal door de eigen werknemers. Dat impliceert dat Belgische kmo’s een groot vertrouwen hebben in het eigen personeel en een eventuele diefstal van data vooral wijten aan factoren buiten de eigen onderneming.

Wie kent de oorzaak?

Op het eerste gezicht lijkt het nog mee te vallen met het aantal kmo’s dat in het verleden slachtoffer is geweest van online criminaliteit (33 procent). Van de ondervraagde Belgische kmo’s, die hiermee geconfronteerd werden, kwam dit in bijna de helft van de gevallen (47 procent) doordat een werknemer een onbetrouwbare e-mail had geopend. Het downloaden van een gevaarlijk bestand zorgde bij 36 procent voor problemen. Ruim 42 procent van de kmo’s die ooit geconfronteerd werden met online criminaliteit geeft aan nog altijd geen idee te hebben wat daarvan de oorzaak was.
 
Patrick Dalvinck, Regional Director Trend Micro Benelux:  “Belgische kmo’s verwachten dat online bedreigingen vooral van buitenaf komen, maar uit onze ervaring blijkt dat werknemers, bewust of onbewust, vaak een belangrijke spil zijn als het gaat om cybercriminaliteit. Het is belangrijk dat ondernemingen zich daarom niet alleen beschermen tegen bedreigingen die van buitenaf het netwerk proberen binnen te dringen, maar ook beveiligingsmaatregelen treffen binnen het eigen netwerk. Verder blijkt duidelijk dat kmo’s met het blokkeren van bepaalde websites twee vliegen in één klap willen slaan.: ze willen zich beschermen tegen productiviteitsverlies en tegen online bedreigingen. Hoewel deze motieven elkaar zeker kunnen overlappen, adviseert Trend Micro om concrete beveiligingsmaatregelen in eerste instantie altijd te baseren op een sterk beveiligingsbeleid.”
 
Info: www.trendmicro.be

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials