leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Taxshift maakt dan toch een verschil

Bedrijfsbeheer

De regering heeft toelichting gegeven over de begroting en taxshift. De accijnzen op tabak, alcohol en diesel worden sneller dan oorspronkelijk gepland verhoogd terwijl benzine goedkoper zal worden. Hiermee wordt ingespeeld op aanmoedigingen in het kader van gezondheid en pollutie. Ook frisdranken worden duurder.

Concreet

De regering zal de prijs van sigaretten optillen tot 5,93 euro (tegen nu 5,8 euro) en een rol tabak wordt dan 7,4 euro (tegen nu 6,7 euro). Wijn wordt per fles 17 cent duurder terwijl een fles sterke drank 2,52 euro duurder wordt. Diesel stijgt met 2 euro voor 50 liter in 2016 en nog eens met 2 euro in 2017 en met 3 euro in 2018. Benzine wordt 4 euro per 50 liter goedkoper.

De taks op suikerrijke frisdranken (die gezondheidstaks genoemd wordt) werd bevestigd en zou – volgens de eerste raming – in 2016 ongeveer 50 miljoen moeten opbrengen voor de staatskas.

Door al deze maatregelen wil de regering de loonlasten verder laten dalen, arbeidsplaatsen met lagere lonen goedkoper maken en kmo’s zullen hun eerste werknemers goedkoper kunnen aanwerven. Personen met lagere inkomens en zelfstandigen zullen hun netto tijdens de eerstvolgende maanden aanzienlijk zien stijgen. Dat beloven de minister van Financiën (Jozef Van Overtveldt) en van Werk (Kris Peeters). De stijging van de lonen zal in schijven gaan, maar hoe minder men verdient hoe groter het extra op de lonen zal zijn tegen 2019.

Vooruitzichten

Enkele maatregelen worden in de tijd gespreid. Tegen 2018 zal bijvoorbeeld voor geen enkel loon meer dan 25 procent rsz-bijdrage moeten betaald worden. Lonen die nu reeds onder de 25 procent zitten zullen dalen met 4 à 5 procent. Er komen ook nog bijkomende maatregelen voor de bouwsector inzake loonlasten.

Voor de kmo’s met maximaal 6 werknemers zullen er geen sociale bijdragen meer moeten betaald worden op de eerste werknemer. Zelfstandige ondernemers zullen voortaan 20,5 procent sociale bijdragen betalen op hun eerste schijf van beroepsinkomsten in plaats van nu 22 procent.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials